Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За едни обезщетения". Зърнопроизводителите протестират, но не заради вноса от Украйна, каза Пеевски


Санкционираният за корупция по глобалния закон "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски
Санкционираният за корупция по глобалния закон "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски

Зърнопроизводители се събраха с техниката си на входа на София при Долни Богров за втори пореден ден на протести. Те искат правителството да удължи забраната за внос на зърнени култури от Украйна.

Същевременно депутатът от ДПС Делян Пеевски каза, че ситуацията е "много проста" и протестиращите искат не забрана на вноса от Украйна, а определени обезщетения. Пеевски е санкциониран за корупция по закона "Магнитски". Той е сочен от опонентите си за ключов фактор в политиката, бизнеса и медиите в България.

Недоволството на зърнопроизводителите беше предизвикано от решението на парламента да отмени забраната за внос на определени продукти от Украйна. Предложение за това беше направено именно от ДПС, ГЕРБ и ПП-ДБ.

Въпреки заявките си от понеделник, във вторник зърнопроизводителите не блокираха центъра на София, а се събраха в Долни Богров. По тяхно искане министърът на земеделието Кирил Вътев пристигна на сборния пункт, за да разговаря с тях.

Там той каза, че исканията на протестиращите, които са могли да бъдат изпълнени веднага, са изпълнени. Вътев съобщи и че България разполага с един месец да заяви какви количества стока иска от Украйна. Това изказване обаче беше посрещнато с освирквания.

При пристигането на Вътев по земята беше разлято мляко. Земеделците обясниха, че с акцията си показват какво се случва с българското мляко, когато се внася украинското.

Министърът на земеделието Кирил Вътев се срeща с протестиращите зърнопроизводители
Министърът на земеделието Кирил Вътев се срeща с протестиращите зърнопроизводители

По-късно стана ясно и че министър-председателят е отправил покана за среща със зърнопроизводителите в 15 ч. в Министерския съвет. Срещата ще бъде предшествана от такава с миньори и енергетици, които във вторник също протестират в столицата.

Земеделска техника при Долни Богров
Земеделска техника при Долни Богров

В същото време в кулоарите на парламента депутатът от ДПС Делян Пеевски каза, че той е получил уверение, че въпросъът със зърнопроизводителите ще бъде разрешен до обяд.

"Нещата са доста по-прости. Става дума за едни обезщетения, които искат за тези тонове, които са в България, и разликата в цената", каза Пеевски.

По-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува кабинета за липсата на активност по въпроса със зърнопроизводителите. Той изрази и готовност да посредничи при евентуални преговори.

"Всичко се решава с диалог. Все още не съм чул икономическия министър, търговските аташета какво правят; това е огромен апарат, който стои и чака парламентът да вземе решение", каза Борисов.

Протестите на земеделците започнаха на 18 септември, като блокираха редица пътни артерии в страната. Поводът беше решението на Народното събрание за премахване на забраната за украински внос.

Протестиращите зърнопроизводители при Долни Богров
Протестиращите зърнопроизводители при Долни Богров

Това накара Националната асоциация на зърнопроизводителите да обяви "общонационален земеделски протест за спасяване на българското земеделие".

Не всички земеделски производители обаче го подкрепят. В понеделник Денков каза, че има разнобой между зърнопроизводителите, животновъдите и производителите на плодове, защото техните интереси са разнопосочни.

Той добави, че например животновъдите са за отпадане на забраната, защото така цената на фуража би паднала. Производителите на олио също поискаха забраната да отпадне, след като не успяха да се споразумеят със зърнопроизводителите за цена на слънчогледа, която да отговаря на международната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Прокурор, сенатор, вицепрезидент. Коя е Камала Харис
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
XS
SM
MD
LG