Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да бъде потърсена сметка". Денков, Вучич и други балкански лидери подкрепиха Украйна на среща със Зеленски


Лидерите си направиха обща снимка с Володимир Зеленки и Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, които също присъстваха на срещата
Лидерите си направиха обща снимка с Володимир Зеленки и Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, които също присъстваха на срещата

България и страните от региона ще продължат да подкрепят по всякакъв начин Украйна. Около това се обединиха лидери на 10 страни от Югоизточна Европа, сред които и българският премиер - Николай Денков, на неформална среща с украинския президент Володимир Зеленски в Атина.

Там те излязоха със съвместна декларация, в която се казва, че десетте страни изразяват "подкрепата си за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна пред лицето на руската агресия", съобщи гръцката агенция АНА-МПА.

Лидерите им се обединиха около тезата, че военните престъпления на Русия не могат да останат безнаказани и че "на всички отговорни трябва да бъде потърсена сметка".

В декларацията се казва още, че наред със Западните Балкани - Украйна и Молдова „е важно да бъдат включени като пълноправни членове на европейското семейство“.

Това е първо участие на Зеленски в среща на балканските правителствени ръководител.

По-късно в публикация в платформата X (бивша Туитър) той обобщи резултатите в няколко точки, сред които, че Гърция влиза в „авиационната коалиция“ и ще обучава украински пилоти на изтребители F-16 и ще подготви нов пакет военна помощ за Украйна.

По време на срещата присъстваха лидери на страни от Западните Балкани, сред които президентът на Сърбия Александър Вучич. Белград традиционно има добри отношения с Москва, но в началото на годината Вучич отказа да признае анексията на Крим и осъди набирането на сръбски войници в руската армия.

Сред участниците бяха и премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, както и председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

В личен разговор с Николай Денков Зеленски за пореден път е благодарил за помощта, предоставена от България на Украйна, съобщиха от правителствената пресслужба. Българският премиер е отбелязал, че вече има решение на българското правителство за изпращане в Украйна на 100 бронетранспортьора от МВР, за което се очаква ратификация от парламента.

"Предвид агресивното поведение на Русия в Черно море, украинският президент постави въпроса за съгласувани усилия на черноморските държави членки на НАТО за осигуряване на сигурността там", се казва още в съобщението. В него се уточнява, че Украйна вече води разговори на тази тема с Турция и Румъния и отправи покана към България да се включи в тях.

Зеленски е потвърдил интереса на Украйна за закупуване на двата български реактора от неосъществената АЕЦ „Белене“ и оборудването към тях.

В Атина българският премиер се е договорил с колегите си от Гърция и Румъния Кириакос Мицотакис и Йон-Марчел Чолаку, да ги посрещне на 9 октомври в резиденция „Евксиноград“. На срещата са поканени още Урсула фон дер Лайен и президентът на Молдова Мая Санду. Основна тема ще бъде проектът за коридор от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с възможност за удължаване към Молдова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG