Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски иска корупцията да се приравни с държавната измяна по време на войната


Володимир Зеленски
Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предлага до края на военното положение корупцията да бъде приравнена с държавната измяна. Следващата седмица той ще предложи на Върховната рада да гласува предложението му.

Украйна беше нападната от Русия преди повече от година и оттогава с помощта на Запада защитава територията си. Според Зеленски борбата с корупцията ще улесни партньорите да подкрепят усилията за възстановяване на страната, което ще струва милиарди долари.

"На законодателя в Украйна ще бъдат представени моите предложения за приравняване на корупцията към държавна измяна във военно време", каза Зеленски в интервю пред с журналистката Наталия Мосийчук.

Той добави, че "това не е разстрел, това не е сталинизъм" и ако има доказателства за корупция, човек трябва да иде в затвора.

По думите на президента корупцията или рисковете от нея не са само вътрешни проблеми, тъй като имат "отзвук" и в чужбина.

Националната агенция за превенция на корупцията каза, че от септември ще открие специален портал, където хората могат анонимно да съобщават за случаи на корупция.

По-рано през август Зеленски уволни всички регионални началници на наборни центрове след общонационален одит.

Украйна се нарежда на 116-то място от 180 държави в новия индекс за възприятието за корупция, изготвян от организацията "Трансперънси интернешънъл".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG