Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинските служби са разкрили руски план за покушение срещу Зеленски


Службата за безопасност публикува снимка на задържана жена, която е предавала информация на Русия
Службата за безопасност публикува снимка на задържана жена, която е предавала информация на Русия

Украинските служби за сигурност са разкрили през юни план на Русия за въздушно нападение, при което да бъде извършено покушение срещу президента Володимир Зеленски. Това съобщи Службата за безопасност (СБУ) на Украйна в канала си в Телеграм в понеделник.

Задържана е жена, която е действала като агент на руските тайни служби и им е предавала информация за маршрута и графика на посещение на Зеленски в град Николаев, по време на което е трябвало да бъде извършена атаката. Москва не е коментирала това съобщение.

Според украинското контраразузнаване жената е била задържана в навечерието на предстоящото посещение на президента в района, където по-рано тази година беше взривена стената на язовир "Нова Каховка".

Служителите на СБУ са се действали изпреварващо. Те са получили информация за подготвяното покушение навреме и са взели допълнителни мерки за сигурност, като така са успели да предотвратят покушението.

СБУ съобщи още, че жената не е била задържана веднага, като е продължило документирането на нейната дейност, за да бъдат събрани повече данни за руснаците, с които работи, и получените от тях задачи.

Така е било установено, че тя е имала и други цели - да локализира системите за радиоелектронна борба и складовете на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в района на Очаково. Русия е имала намерение да използва тази информация за нанасяне на въздушен удар по Николаевска област.

Агентката е била задържана при опит да предаде разузнавателни данни на Русия. Жената е жителка на Очаково - бивша продавачка във лавката на едно от военните поделения там. За да събира разузнавателна информация, тя е обхождала района и е снимала местоположението на различни обекти. Стремяла се е да получи информация за различни социални служби в региона, като използвала и личните си връзки.

На задържаната е повдигнато обвинение за незаконно събиране на информация за направлението, придвижването и въоръжението в Украйна и за движението или разположението на частите на ВСУ. Тя може да получи до 12 години затвор.

Володимир Зеленски се е сблъсквал с не един опит за покушение, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г., отбелязва Си Ен Ен. Още в началото на войната руските специални сили бяха натоварени със задачата да го елиминират.

През април 2022 г. списание Тайм описа как руски войници са се спуснали с парашут в Киев, за да убият или заловят него и семейството му на 24 февруари, веднага след като войната започна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG