Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски посети района на Днипро на фона на нови руски атаки в Източна и Южна Украйна


Володимир Зеленски заедно с медици в района на Днипро, 27 юли 2023 г.
Володимир Зеленски заедно с медици в района на Днипро, 27 юли 2023 г.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с военни и медици в района на Днипро в четвъртък. Пътуването му до източния украински град, който е мишена на чести руски атаки, дойде на фона на нови вълна от руски удари в Донецк, Одеска и Харковска област.

"Започнахме работния ден в района на Днипро", написа Зеленски в Туитър.

"Обърнахме специално внимание на снабдяването на войските с боеприпаси, ефективността на използването на съществуващите системи за противовъздушна отбрана и укрепването на въздушния щит", добави той.

От снимките, публикувани от Зеленски, се вижда, че в срещите са участвали и главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни и командващият Сухопътните войски на въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски.

По-късно украинският президент се срещна и с медици, на които благодари за работата им в помощ на украинските военни.

Пътуването му до района на Днипро дойде на фона на нова вълна от руски удари по цели в Източна и Южна Украйна. Рано в четвъртък ръководителят на Одеска област Олех Кипер съобщи, че ракети "Калибър", изстреляни от руска подводница в Черно море, са убили охранител и са повредили товарен терминал. Одеса, главното черноморско пристанище на Украйна, беше многократно атакувана от Русия през последните дни, след като Москва излезе от сделката за износ на зърно.

Освен това Генералният щаб на въоръжените сили съобщи в сутрешната си сводка, че Русия отново е извършила атака с ирански дронове Шахед, като информацията се изяснява.

"За съжаление има жертви сред цивилното население, разрушени са жилищни сгради", пише в сводката.

Отделно от това през последните 24 часа двама цивилни са били убити от руски обстрел в източните райони на Донецк и Харков, съобщиха регионалните власти в четвъртък.

Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков каза, че Русия е повредила или унищожила 26 пристанищни инсталации и съоръжения за съхранение на зърно, откакто отказа да удължи зърнената сделката.

Късно вечерта в сряда Кубраков каза, че целта на руските атаки е "да лиши света от украинска храна, като по този начин създаде глобална хранителна криза".

В сряда съюзниците от НАТО и Украйна осъдиха решението на Русия да се оттегли от черноморската сделка за зърно. Те определиха действията на Москва като умишлените опити да спре украинския селскостопански износ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG