Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да се съгласим". Украйна няма да преговаря, докато има руски войски на територията ѝ


Володимир Зеленски
Володимир Зеленски

Украйна няма да преговаря за мир, докато има руска армия на територията ѝ, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за Би Би Си.

В публикации на западни медии в последните дни се твърди, че целта на украинската офанзива е осигуряването на благоприятни условия за бъдещи мирни преговори с Русия.

“Никога няма да седнем с Русия, който и да е президент, на масата за преговори, ако те са на наша територия”, каза Зеленски. Той добави, че това се отнася и за територията на Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г.

"Няма да се съгласим на замразен конфликт", каза президентът на Украйна.

Според него, ако преговорният процес започне преди пълното изтегляне на руските войски от украинска територия, ще превърне статута на конфликта в замразен и в нова голяма война в дългосрочен план.

Така споразуменията от Минск от 2014 г. не попречиха на конфликта в Донбас да прерасне в сегашната пълномащабна руска агресия срещу Украйна.

В интервюто Зеленски не даде еднозначна оценка на офанзивата, която в момента се провежда от украинските сили в югоизточната част на страната.

"Засега нещата вървят малко по малко. Ако се движим напред, а не стоим на едно място, тогава е нормално", каза Зеленски.

Основната причина за бавния темп на офанзивата според Зеленски е минирането от Русия на близо двеста хиляди квадратни километра украинска територия.

"Ние не отстъпваме, а се движим напред. Бихме искали да правим по-големи крачки, те са малко по-малки. Но знаете как е: който се бие, ще победи; който чука, ще му отворят. Така че при всички случаи сме уверени в успеха на контранастъплението", заяви президентът на Украйна.

Володимир Зеленски припомни, че през есента на миналата година (при освобождаването на Херсон) настъпателните действия на украинските войски също са протичали с доста бавни темпове. "Но в един момент всички видяха как ние започнахме да напредваме бързо. Така ще бъде и тук", каза той.

Зеленски не е съгласен с думите на американския президент Джо Байдън, че Владимир Путин е способен да използва ядрено оръжие. Той оцени подобна заплаха по-скоро като "политическа, медийна, информационна".

"Мисля, че той се страхува за живота си... Не мисля, че в момента е готов да го направи, защото мисли за живота си... Той много го обича. Поне аз така мисля", каза Зеленски.

"Но в никакъв случай не искам да бъда гарант за един неадекватен човек, който през 21-ви век е започнал пълномащабна война срещу съседа си", добави той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG