Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски съобщи за успехи на фронта. Украйна е отбелязала напредък в територия, окупирана през 2014 г.


Володимир Зеленски посети фронта в понеделник и се срещна с командира на сухопътните сили Олександър Сирски

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи за напредък на украинските сили на фронта “във всички посоки”. Той каза това във вечерното си обръщение в понеделник, след като през деня посети фронта в Донецка област.

Министерството на отбраната на Великобритания съобщи във вторник, че украинската армия е отбелязала малък напредък на изток от село Краснохоривка в Донецка област. По този начин Киев “много вероятно” си е върнал контрола върху територия, незаконно окупирана от подкрепяните от Русия сепаратисти още от 2014 г.

Новините идват на фона на дългоочакваното настъпление на силите на Украйна към териториите, незаконно окупирани от Русия. То започна преди няколко седмици и Киев вече съобщава за някои успехи.

Президентът Володимир Зеленски определи 26 юни като успешен ден за украинската армия.

“Нашите войници, нашите предни позиции са активни във всички посоки на фронта”, каза той в понеделник вечерта. “Днес във всички посоки нашите войници напреднаха и това е щастлив ден. Пожелавам на момчетата повече дни като този.”

По-рано в понеделник Зеленски посети фронта в Източна Украйна, където награди войници с медали и се срещна с командира на сухопътните сили Олександър Сирски. Не се съобщава точно къде е бил Зеленски, но според украинското президентство се е срещнал с оперативно-стратегическата група Хортица в Донецка област.

В ежедневния си бюлетин за бойните действия Генералният щаб на украинската армия съобщи за сражения в районите на Лиман, Бахмут и Мариинка в Донецка област. Съобщава се за общо 38 сражения през последното денонощие, както и за украински въздушни удари срещу руски позиции в Запорожка и Херсонска област.

Радио Свободна Европа не успя да потвърди независимо тази информация.

В същото време Министерството на отбраната на Великобритания съобщи в ежедневния си бюлетин за войната в Украйна, че силите на Киев са отбелязали един от първите си успехи в територии, окупирани още преди началото на пълномащабната инвазия на 24 февруари 2022 г.

Става дума за район на изток от село Краснохоривка, Донецка област, който е под контрола на подкрепяните от Русия сепаратисти още от 2014 г.

“Украинските въздушнодесантни сили отбелязаха малък напредък на изток от село Краснохоривка, близо до град Донецк, което се намира на старата фронтова линия”, се посочва в бюлетина на британското военно министерство от 27 юни.

“Това е един от първите случаи след инвазията на Русия през февруари 2022 г., когато украинските сили много вероятно са си върнали територия, окупирана от Русия от 2014 г.”

Украйна посочва като своя цел да си възвърне всички територии от преди 2014 г., включително и незаконно анексирания полуостров Крим.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG