Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна твърди, че е осуетила заговор за убийство на Зеленски, ръководен от Русия


Володимир Зеленски и Владимир Путин, колаж
Володимир Зеленски и Владимир Путин, колаж

Украйна е арестувала двама служители от Управлението за държавна охрана, които заедно с още трима души са готвили ръководен от Русия заговор за покушение срещу президента Володимир Зеленски. Това съобщи във вторник Службата за безопасност на Украйна (СБУ).

Набелязани като мишени са били още началникът на СБУ Василий Малюк, шефът на Главно разузнавателно управление (ГРУ) Кирило Буданов и други високопоставени служители.

Новината за осуетения заговор срещу Зеленски идва на фона на продължаващата вече повече от 2 години пълномащабна руска инвазия в Украйна. Това не е първият път, в който Киев твърди, че Русия организира опити за ливидирането на Зеленски.

Задържаните сега са обвинени в държавна измяна при военно положение и подготовка за терористична атака. Те са заплашени от доживотен затвор. Един от тях е полк. Андрей Гук, който е приближен и кум на ръководителя на службата за охрана Сергей Рудю, съобщава сайтът "Страна". Другият е полковник на име Деркач.

"При обиските са намерени и иззети средства за поразяване, както и други доказателства за престъпна дейност", съобщиха от СБУ. Един от арестуваните, лично е донесъл в Киев леки дронове-камикадзе, заряди за противотанков гранатомет РПГ-7 и противопехотни мини МОН-90, които е трябвало да бъдат използвани за покушението.

Според информацията "контраразузнаването и следователите на СБУ са осуетили плановете на (руската) Федерална служба за безопасност (ФСБ) да ликвидира президента на Украйна и други представители на висшето военно и политическо ръководство на държавата".

Плановете е трябвало да бъдат осъществени чрез агентурна мрежа, която е била разкрита предварително от СБУ със съдействието на ръководството на Управлението за държавна защита.

Мрежата, чиято дейност е била контролирана от ФСБ от Москва, е включвала двама полковници от Управлението за държавна охрана, които "доброволно са предоставили на офицери от ФСБ помощ при извършване на подривна дейност срещу Украйна срещу парична компенсация".

"По този начин врагът активно е разработвал планове за ликвидиране на Володимир Зеленски. Една от задачите на агентурната мрежа на ФСБ е била да търси изпълнители сред военните, близки до охраната на президента, които биха могли да вземат държавния глава за заложник и след това да го убият", се казва още в съобщението.

СБУ уточни, че покушението срещу Буданов е било планирано да бъде извършено преди православния Великден с комбинирана атака с ракети и безпилотни самолети срещу сградата, в която в този момент е трябвало да се намира. Тя е трябвало да бъде посочена от вербуван агент на Държавна сигурност.

Според СБУ организатори на опитите за покушение са трима служители на отдела за оперативна информация на ФСБ - Максим Мишустин, Дмитрий Перлин и Алексей Корнев.

„Ограничен брой хора знаеха за нашата специална операция и аз лично контролирах хода ѝ. Терористичната атака, която трябваше да бъде подарък на Путин за встъпването му в длъжност, всъщност беше провал на руските специални служби“, каза ръководителят на СБУ Василий Малюк.

През април в Полша беше арестуван гражданин на страната, заподозрян във връзки с руските разузнавателни служби. Тогава СБУ съобщи, че той е искал да им помогне в организацията на опит за убийство на Зеленски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG