Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Винаги обвиняват друг". Зеленски отрече намеса на Украйна в атентата до Москва. Ден на траур в Русия


Володимир Зеленски категорично отрече участие на Украйна в терористичния акт край Москва
Володимир Зеленски категорично отрече участие на Украйна в терористичния акт край Москва

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че руският държавен глава Владимир Путин се опитва да прехвърли на Украйна вината за кървавото нападение в концертна зала до Москва, при което по последни данни са загинали 137 души. 24 март е ден на траур в Русия.

Реакцията на Зеленски идва, след като Путин каза в телевизионно обръщение, че са били задържани четиримата преки извършители, които са се опитали да избягат в Украйна, където им е бил "подготвен прозорец", за да минат границата.

Той не даде никакви доказателства за това и го каза въпреки, че войнстващата групировка "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност веднага след атаката и на другия ден. След изявлението му джихадистите публикуваха видео, което изглежда, че е заснето при нападението.

Преди Зеленски други украински официални лица отхвърлиха категорично тези обвинения. Неговият съветник Михайло Подоляк предупреди, че това "ще допринесе за рязко засилване на военната пропаганда, ускорена милитаризация, разширена мобилизация и в крайна сметка за увеличаване на мащаба на войната".

"Това, което се случи вчера в Москва, е ясно - Путин и останалите негодници се опитват просто да хвърлят вината върху някой друг", каза самият Зеленски в традиционното си видеообръщение, 24 часа след нападението.

Използвайки обиден епитет за руския президент, той каза, че вместо да се погрижи за собствените си граждани, е мълчал почти цяло денонощие, "мислейки как да свърже всичко това с Украйна". Според Зеленски "това е абсолютно предсказуемо".

Кадър от камерите показва момент от нападението
Кадър от камерите показва момент от нападението

"Винаги прибягват до едни и същи методи. Правено е и преди. Имаше взривени блокове, разстрели и взривове. И винаги обвиняват другите", добави той.

Според Зеленски Путин може да използва терористите, които е изпратил на смърт в Украйна, за да спре тероризма в Русия, но на него и приближените му "не им пука какво се случва в собствената им страна".

Как Русия пренебрегна предупрежденията за атака на ИД

Междувременно "Амак", използвана като информационна агенция на ИД, публикува 90-секундно видео, за което се смята, че е заснето при нападението в "Крокус Сити Хол" в Подмосковието. На него се виждат няколко мъже със замазани лица и променени гласове, въоръжени с огнестрелно оръжие и ножове, във фоайето на концертната зала. Те разстрелват от упор посетители, а на един от тях прерязват гърлото.

Ройтерс съобщи, че се потвърждава автентичността на видеото - шарката на стените и пода съвпада с тази от други записи от залата. Съвпадение има и с цвета на дрехата на един от мъжете, за които от групировката вече съобщиха, че е сред извършителите.

В събота "Амак" публикува и снимки на предполагаемите нападатели.

Ако се потвърди, че ИД е извършител на атаката, това ще е най-смъртоносният удар на групировката в Европа. Източници от разузнаването на САЩ вече казаха, че има данни, които потвърждават това, след като неотдавна дори предупредиха Русия за предстоящо нападение.

Александър Вершбоу - посланик на САЩ в Москва в периода 2001-2005 г., коментира пред Радио Свободна Европа/Радио Свобода, че най-тежкото терористично нападение на руска земя от близо 20 години е "сериозен провал на разузнаването".

Според него е "трудно да се обясни" как извършителите са успели да отнемат толкова много животи, при положение че Кремъл е бил предупреден.

"Изглежда някак невероятно, че руските служби за сигурност са пропуснали това, точно на околовръстния път на Москва", каза още Вершбоу, който е анализатор в Атлантическия съвет, и отбеляза публичното послание на САЩ на 7 март, което Путин по-късно осмя. Той отхвърли предупрежденията и ги нарече западни провокации, с които се цели дестабилизирането на Русия.

Ксенофобски инциденти в деня на траур

Както и в събота, в деня на траур, който Путин обяви, стотици руснаци в цялата страна поставят цветя и играчки на мемориали в памет на загиналите 133-ма. По последни данни на властите 154 души са ранени, повечето от които са в болници. Сред тях са 4 деца. Други 3 деца са сред убитите.

Но докато знамената в Русия бяха спуснати наполовина, се случиха няколко очевидни ксенофобски инцидента, насочени срещу мигранти от Централна Азия. Посолството на Таджикистан в Москва предупреди гражданите си да не напускат домовете си поради опасения от възможно насилие.

В събота руските власти съобщиха, че задържаните за инцидента са чужденци, без да съобщават националност. Неназовани служители и канали в Телеграм, свързани със службите за сигурност, обаче съобщиха, че нападателите са таджики или руски граждани с таджикски произход.

В неделя руските власти публикуваха видео от ареста на задържаните.

Кадър от видеото с ареста на заподозрените, разпространено от властите в Москва
Кадър от видеото с ареста на заподозрените, разпространено от властите в Москва

Преди това в Телеграм бяха публикувани и видеа от задържането на предполагаемите терористи. На едното от тях, геолокирано в района на Брянск, на 130 км от границата с Украйна, се вижда ранен мъж, съобщи Радио Свобода. Той е бил в реанимацията на пулмологичното отделение на болницата в Брянск, след като е бил тежко ранен, но после е бил отведен от силите за сигурност, предаде Таджикската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода.

В западния град Калуга трима таджикски мигранти са били нападнати, като един от тях е бил хоспитализиран. В Московска област група младежи са изхвърлили четирима таджикски мигранти от крайградски влак, след като според съобщенията са ги заплашили с убийство. В далекоизточния град Благовещенск пък се съобщава, че е било опожарено кафене на централноазиатски граждани.

Руският канал BAZA съобщи, че някои регионални подразделения на МВР са създали специални звена за охрана на мигрантите, като са засилили проверките на документи и инспекциите на общежития и други места, където се събират.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG