Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин смята, че Украйна е помогнала на нападателите за атентата до Москва


Владимир Путин направи изявление, което беше разпространено от Кремъл. В него той поднесе съболезнование на близките на жертвите.
Владимир Путин направи изявление, което беше разпространено от Кремъл. В него той поднесе съболезнование на близките на жертвите.

Руският президент Владимир Путин свърза Украйна с нападението на концертна зала до Москва, в което загинаха най-малко 133 души.

Изявлението му дойде 19 часа след атентата.

В петък вечерта въоръжени хора в маскировъчни дрехи нахлуха по време на концерт в "Крокус сити хол" до Москва, откриха огън по публиката и подпалиха залата. Актът беше осъден от ЕС, в това число и от България, от САЩ и от много други страни.

Спасителните екипи продължават да вадят тела от руините, предизвикани от експлозии и пожар, предизвикани от нападателите.

Отговорност пое афганистанската фракция на джихадистката групировка "Ислямска държава". Източник от разузнаването на САЩ съобщи, че има данни, които потвърждават това. Последва ново изявление на терористичната групировка с повече подробности.

В събота следобед Путин каза, че нападателите са планирали да избягат в Украйна, където им е бил подготвен "прозорец", за да минат границата. Той добави, че сега е най-важното да се предотврати следваща атака, поради което Русия ще предприеме нови антитерористични мерки.

Путин направи това в записано видеообръщение, разпространено от Кремъл.

По-рано властите съобщиха, че на Путин е докладвано за задържани 11 души, като 4-ма от тях са заподозрени като преки извършители на най-тежкия терористичен акт в страната от две десетилетия.

Според Следствения комитет на Русия четиримата са били задържани Брянска област, която граничи с Украйна и Беларус. Източници от руските служби казаха пред държавни медии, че мъжете са имали контакти с украинската страна.

Киев отрече да има каквато и да било връзка с атаката още в петък вечерта и изрази опасения, че Москва ще се опита да обвини Украйна, за да ескалира войната.

Покривът на сградата се срути заради експлозиите и пожара, причинени от нападателите с коктейли "Молотов"
Покривът на сградата се срути заради експлозиите и пожара, причинени от нападателите с коктейли "Молотов"

В събота тази версия първо беше отречена от военното разузнаване на Украйна, а след това и от съветник на президента Володимир Зеленски, който още не е коментирал.

„Версиите на руските специални служби по отношение на Украйна са абсолютно несъстоятелни и абсурдни“, написа Михайло Подоляк в X.

Андрий Юсов, говорител на украинското военно разузнаване, нарече твърденията на Москва лъжа. Той коментира пред Би Би Си, че районът, в който Русия твърди, че е арестувала нападателите, е пълен с руски военни и служби за сигурност. По думите му всеки терорист, който бяга от мястото на атака, трябва да е „глупав, склонен към самоубийство или да иска да бъде заловен, за да се насочи натам".

Стотици руснаци поставят цветя и играчки на мястото на трагедията. Сред жертвите и ранените има и няколко деца
Стотици руснаци поставят цветя и играчки на мястото на трагедията. Сред жертвите и ранените има и няколко деца

А Подоляк допълни пред Current time: "Ние сме малко по-заети с други неща. Участваме в пълномащабна война и не действаме с методи, присъщи на руския политически режим, което Путин вече многократно е демонстрирал."

В изявлението си руският президент добави, че всички служби работят за разкриване на съучастниците на терористите - кой ги е превозвал, начертал е пътищата им за оттегляне, осигурявал е тайни квартири, скривалища за оръжие.

Путин сравни нападателите с нацисти и ги нарече "нехора", които ще понесат "справедливо и неизбежно наказание, които и да са и който и да ги е насочвал". "За тях ще има една участ - възмездие", каза той.

Ново изявление на "Ислямска дъжрава"

Междувременно групировката "Ислямска държава" излезе с последващо изявление, в което отново пое отговорност и даде повече подробности. То беше публикувано в акаунти на групата в Телеграм, съобщи Би Би Си. В него се казва, че четирима нападатели са участвали в смъртоносното нападение и е публикувана снимка, на която се твърди, че са заснети именно те, но маскирани.

Актуализацията идва от новинарската служба на групировката Amaq, която беше източник и на първоначалното твърдение. В изявлението се казва, че "нападението идва в контекста на нормалната продължаваща война между "Ислямска държава" и [антиислямски] държави".

Нападението е извършено от "бойци", които според групировката са били въоръжени с "картечници, пистолет, ножове и запалителни бомби", и че нападението е било предшествано от "съгласувана" разузнавателна мисия.

След атаката в Москва българското МВР въведи засилени мерки за сигурност - въоръжени с дългоцевно оръжие полицаи и жандармеристи ще патрулират по улиците.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG