Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки убити и над 100 ранени в мол в Москва. "Ислямска държава" пое отговорност


След атаката части от търговския център са били обхванати от пламъци
След атаката части от търговския център са били обхванати от пламъци

Нападатели с камуфлажни дрехи откриха огън и убиха десетки души в концертна зала в предградие на Москва в петък вечер. Властите в Русия определиха събитието като терористична атака. По-късно части от сградата бяха обхванати от пламъци, има информации и за експлозии.

Международните агенции цитираха изявление на "Ислямска държава", че поема отговорност за атаката. Съобщението е било публикувано в свързани с групировката канали в Телеграм.

Трагедията се е разиграла в концертната зала в мола Crocus City Hall, който се намира в Красногорск в покрайнините на Москва.

Новината идва на фона на продължаващата повече от две години война на Русия срещу Украйна и зачестилите напоследък атаки срещу инфраструктурни обекти на територията на Русия. Само преди дни президентът Владимир Путин спечели още един 6-годишен мандат в избори, до които не беше допуснат за участие нито един опозиционен кандидат.

Търговският център се намира в едно от богатите предградия на Москва
Търговският център се намира в едно от богатите предградия на Москва

Говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова призова международната общност "да заклейми тази кървава терористична атака".

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски, Михайло Подоляк, каза, че Украйна "няма нищо общо" с нападението. Той предупреди, че смъртоносният инцидент ще доведе до още пропаганда, мобилизация и засилване на войната.

В социалните мрежи се споделят видео записи, които показват нападатели, стрелящи към тълпата преди началото на концерт на група "Пикник".

На място веднага пристигнаха специални части и полиция. Руската държавна агенция РИА Новости предаде, че в залата е имало най-малко трима нападатели.

"Според предварителната информация, 40 души са убити и над 100 са ранени в резултат на терористичната атака", каза Федералната служба за сигурност на Русия.

Главната прокуратура каза, че броят на загиналите се уточнява и че има пожар в зоната за забавления на мола. Посетителите са евакуирани.

Всички посетители на мола са били евакуирани
Всички посетители на мола са били евакуирани

Crocus City Hall е популярно място, в което изнасят концерти най-големите руски изпълнители. Радио Свобода уточнява, че търговският център се намира в един от богатите квартали край Москва.

В канали в Телеграм очевидци споделят, че се е стреляло "от всички страни".

Чуждестранни правителства са предупредили в последните седмици Русия, че има риск от подобни инциденти.

Посолството на САЩ съобщи на 7 март, че разполага с информация, според която "терористи имат планове да атакуват масови събирания в Москва, като концерти, и гражданите на САЩ се съветват да избягват подобни събития в следващите 48 часа".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG