Връзки за достъпност

Извънредни новини

Земеделците да увеличат производството си, а не да мислят за субсидиите, каза земеделският министър Кирил Вътев


Кирил Вътев прави изказване в парламента преди месец.
Кирил Вътев прави изказване в парламента преди месец.

През 2023 г. българските земеделци ще получат общо малко над 3 млрд. лева субсидии. Но те продължават да допускат голяма грешка в това, че се концентрират само върху субсидиите, вместо да се стремят да увеличат производството си. Това каза земеделският министър Кирил Вътев по БНР в неделя.

През последните седмици животновъди и оранжерийни производители протестираха за незабавно изплащане на останалите помощи и оставката на Вътев. През септември земеделци организираха масови протести в страната. Тогава беше постигнато споразумение с правителството, което предвиждаше няколко мерки, включително изплащане на помощите заради войната в Украйна.

В края на ноември след подновяването на протестите Вътев каза, че всички разплащания, поети като ангажимент по меморандума след предишните протести, вече са направени. Въпреки това демонстрациите продължиха.

В неделя Вътев каза, че фокусът върху субсидиите, отклонява вниманието от пазара.

"Най-важното нещо, което трябва да се случи в българското земеделие, е висока производителност, за да сме конкурентни на пазара", каза още Вътев.

Преди да стане министър той беше крупен месопреработвател, припомня Дневник.

Според Вътев протестиращите земеделци не трябва да разглеждат всяка ставка само за себе си, а като част от целия пакет субсидии, които са получили за годината.

„Не можем да гледаме ставката само по една мярка, трябва да гледаме сбора от всички мерки, по които се подпомагат земеделските стопани, а той е водещ в ЕС, а по държавни помощи сме втори след Полша", каза Вътев.

На протестите на фермерите през септември беше договорено отпускане на 63 млн. лева на Държавен фонд "Земеделие" за 2023 г., удължаване на забраната за внос на украински слънчоглед до изчерпване на наличните количества, изплащане до 6 октомври на 150 млн. лв. субсидии заради негативното влияние на войната в Украйна и други.

Тогава протестът се разцепи, като животновъдите и зеленчукопроизводителите се възпротивиха на разпределението на помощите. Двата сектора от години са сред по-слабо развитите в земеделието.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG