Връзки за достъпност

Извънредни новини

На фона на протести. Земеделските министри на ЕС опитват да решат проблемите на фермерите


Протест на земеделците в Брюксел, 26 февруари 2024 г.
Протест на земеделците в Брюксел, 26 февруари 2024 г.

Земеделци блокираха граничен пункт между Полша и Германия и излязоха на протести в Брюксел и Мадрид, съобщи Ройтерс. Причините за недоволството им са ниските цени в супермаркетите и това, което определят като нелоялна конкуренция от чужбина, включително Украйна.

Новината идва на фона на дискусията на министрите на земеделието от Европейския съюз (ЕС) в Брюксел в понеделник. На нея те обсъдиха кризата в сектора и възможните решения за проблемите на фермерите. Министърът на земеделието и храните на България Кирил Вътев също участва в дискусията, съобщи БТА.

"Тотална промяна". За какво протестират земеделците край Пловдив
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

На видеокадрите от Ройтерс в Брюксел се вижда как водно оръдие погасява запалени от протестиращите гуми. Около 900 трактора задръстват белгийската столица близо до мястото на срещата на министрите.

За какво протестират фермерите

"Днес отново сме в Брюксел като фермери, защото Европейският съюз не се вслушва в нашите искания за справедливи приходи", казва Морган Оди, генерален координатор на земеделската организация "Ла Виа Кампесина" (La Via Campesina), цитиран от Ройтерс.

Той допълва, че земеделците произвеждат храната и не изкарват прехраната си. По думите му причина за това са споразуменията за свободна търговия и регулацията и цените, които са под производствените разходи. Фермерите изискват от ЕС да предприеме действия по тези проблеми.

На протеста в Мадрид фермери от цяла Испания надуват свирки, удрят звънци и бият по барабани. Искат ЕС да намали бюрокрацията и да промени своята Обща селскостопанска политика.

Протестиращи земеделци блокираха и граничен пункт между Полша и Германия в знак на обща солидарност от полските и германските фермери. Те не са съгласни с вноса на стоки от Украйна на европейския пазар.

Какво се обсъди на дискусията в Брюксел

Целта на събранието на земеделските министрите от ЕС е да намали напрежението между фермерите, като обсъди намаляването на инспекциите във фермите и възможността малките ферми да бъдат освободени от някои екологични стандарти.

Друг проблем, посочен от германския министър на земеделието Джем Оздемир, е бюрокрацията в сектора. По думите му средният фермер прекарва една четвърт от времето си на бюро.

На дискусията Кирил Вътев припомни протестите на фермерите в България преди седмици. Той каза, че Европейската комисия (ЕК) ще направи оценка на Зелената сделка и нейното въздействие върху селското стопанство в ЕС.

Очаква се ЕК също да преразгледа споразуменията за свободна търговия между страните-членки на ЕС, които да гарантират еднакви производствени стандарти за качество и безопасност на храните.

Фермерите протестираха в Европа и в България в продължение на седмици. През средата на февруари зърнопроизводителите в България постигнаха споразумение с правителството, чрез което ще получават помощ заради последствията от войната на Русия в Украйна.

Те твърдяха, че претърпяват финансови загуби заради конфликта. Допреди това такава помощ получаваха единствено други земеделски сектори като плодове, зеленчуци и животновъдство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG