Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел заподозря фотографи от световни медии, че са знаели предварително за атаката на Хамас


Снимка от 7 октомври от журналиста на свободна практика Ясер Кудих, публикувана в Ройтерс. На нея са заснети палестинци на фона на горящ израелски танк, след като е бил ударен от Хамас
Снимка от 7 октомври от журналиста на свободна практика Ясер Кудих, публикувана в Ройтерс. На нея са заснети палестинци на фона на горящ израелски танк, след като е бил ударен от Хамас

Фотографи, снимали за четири световни медии, са знаели, че Хамас ще нападне Израел на 7 октомври 2023, смята израелското правителство. Поводът за такова обвинение е фактът, че журналистите са документирали самото начало на атаките на Хамас.

Хамас е организация, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

На 7 октомври членове на организацията навлязоха от Ивицата Газа в 27 селища на Израел и убиха стотици цивилни. В отговор Израел обяви, че е във война, чиято цел е унищожаването на Хамас. Оттогава, според здравните служби в Газа, в Ивицата са загинали над 10 000 души.

Хамас управлява Ивицата Газа от 2007 г.

Четиримата фотографи, заснели първите моменти на нападението на Хамас, са снимали на свободна практика за Ройтерс, "Асошиейтед Прес", Си Ен Ен и "Ню Йорк Таймс".

Изданията отрекоха да са имали предварителна информация за атаката от началото на октомври. Две от медиите обаче са прекратили работа с един от журналистите, след като бяха открити негови снимки с лидера на Хамас.

В четвъртък Шломо Кархи, министър на комуникациите на Израел, каза, че четирима журналисти на свободна практика са знаели за нападението на Хамас.

"Лица от вашата организация... са знаели предварително за тези ужасяващи действия", каза той, обръщайки се към четирите медии, цитиран от Би Би Си.

Той добави, че нападението е било извършено, докато фотографите са присъствали, "документирайки тези ужаси, като на практика са станали участници в това ужасяващо събитие".

Снимките, които са публикувани от фотографите, в деня на нападението включват горящ израелски танк, палестинци, които разрушават оградата при кибуца Кфар Аза, снимка на загинал израелски войник, носен от палестинци, и други кадри от нападението.

Изказванията на Кархи идват след доклад на неправителствената израелска организация Honest Reporting. Тя наблюдава каква информация медиите публикуват за Израел. В доклада си организацията си задава въпроса защо четирима фотографи от Газа са успели да документират самото нахлуване на Хамас в Израел на 7 октомври.

След като докладът беше публикуван, Бени Ганц, член на израелския военен кабинет, също каза, че фотожурналистите трябва да бъдат третирани като терористи, в случай че се докаже, че са знаели предварително за атаките от 7 октомври. Подобно мнение изяви и депутатът от управляващата партия в Израел Дани Данон.

"Ние повдигнахме въпроси и това накара медиите да осветлят истината. Чудесно, това е, което ние правим", каза Гил Хофман, изпълнителен директор на Honest Reporting. Той обаче каза, че организацията няма доказателства за предварително знание за нападението.

"Ню Йорк Таймс" и "Асошиейтед Прес" са ползвали снимки на Юсеф Масуд, на които се вижда превзет израелски танк. Медиите казват, че първите му снимки от този ден са подадени 90 минути след началото на атаката.

"Безразсъдно е да се правят такива твърдения, които излагат на риск нашите журналисти на място в Израел и Газа", се казва в изявление на "Ню Йорк Таймс".

Ройтерс е използвала снимки на други двама журналисти на свободна практика, с които агенцията не е имала предварителни отношения. Агенцията съобщава, че първата снимка от нападението на Хамас е публикувана повече от 45 минути, след като Израел призна, че въоръжени лица са преминали границата.

"Асошиейтед Прес" обаче съобщи, че вече не работи с един от споменатите журналисти - Хасан Еслая, след като в интернет се появиха негови снимки заедно с лидера на Хамас в Газа Яхия Синуар.

Си Ен Ен също съобщи, че не е знаела предварително за атаките, но също ще преустанови връзките си с Еслая.

"Ню Йорк Таймс" пише и че това не е първият случай, в който Honest Reporting обвинява медията в антиизраелска позиция при отразяването на конфликта между Хамас и Израел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG