САЩ наложиха мита върху внос от Китай за $200 млрд.

Китай отчита съществен спад в износа си след началото на търговската война със САЩ.

В навечерието на поредния кръг от търговски преговори между Вашингтон и Пекин в сила влязоха нови американски мита върху китайски внос на стойност 200 млрд. долара, съобщи Би Би Си.

Ставките върху стоки като дрехи, обувки и месо ще се увеличат от 10 на 25%. Това беше планирано да се случи в началото на годината, но администрацията на американския президент отлижи влизането в сила на митата докато траят търговските преговори между двата икономически гиганта.

Преди дни обаче държавният глава Доналд Тръмп обяви, че напредъкът по разговорите е „твърде бавен“ и затова САЩ ще наложат митата.

Вижте също Тръмп: Китай провали преговорите за търговско споразумение

Межувременно Китай обяви, че ще вземе ответни мерки. „Китай дълбоко съжалява и няма да има друг избор, освен да вземе необходимите ответни мерки“, посочи търговското министерство на Пекин, без да уточнява мерките.

Търговската война между икономическите гиганти започна преди година, когато Вашингтон обвини Пекин в нелоялна конкуренция и наложи мита на част от стоките, внасяни в САЩ от Китай. Пекин отговори със същото и така започна поредица от протекционистки търговски мерки.

В момента двете държави водят преговори за разрешаване на спора. В петък преговарящите от двете страни отново ще се срещнат и ще търсят начин за разрешаване на конфликта.