Протестиращи нахлуха в сграда на правителството в Армения

Протестиращи се опитват да влязат в една от сградите на правителството на 1 март в Ереван

Политическата ситуация в Армения се влошава, след като група протестиращи нахлуха в една от сградите на правителството в столицата Ереван. Те искат оставката на министър-председателя Никол Пашинян и кабинета му.

Все още няма данни за ранени или арестувани.

Миналата седмица премиерът влезе в директен конфликт с армията в страната като уволни първия заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили. В отговор висши военни поискаха оставката му. Премиерът каза, че няма да се оттегли и на свой ред заподозря армията в опит за преврат, заради което свика масов протест в центъра на столицата Ереван.

На 1 март се очакват демонстрации и от двете страни. Опозицията е планувала протест по-късно в понеделник, а поддръжници на правителството също заявиха, че ще излязат по улиците.

Вижте също "Опит за преврат". Военни поискаха оставката на премиера в Армения, той оглави протест

Никол Пашинян е изправен пред вълна от протести и призиви да подаде оставка след сключеното от него споразумение за прекратяване на шестседмичния военен конфликт с Азербайджан в района на Нагорни Карабах.

С прекратяването на огъня и влизането на руски миротворци в региона, Армения отсъпи контрола върху голяма част от Нагорни Карабах и всички седем околни области на Азербайджан, които бяха окупирани от арменските сили от началото на 90-те години. Това предизвика масово недоволство срещу правителството на Пашинян в страната му. Действията на премиера бяха изтълкувани като пораженчески.

На 20 февруари хиляди протестиращи се събраха в Ереван, блокирайки няколко съседни улици и временно парализирайки движението в центъра на града. Демонстрантите тогава скандираха "Армения без Никол" и "Никол предател". Премиерът засега отхвърля всички призиви да подаде оствка, но допусна възможност за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Your browser doesn’t support HTML5

"Ако дойдат тук, аз ще ги застрелям и убия"