Подпорната стена на Алепу е с нов собственик. "Главболгарстрой" се отказа от проекта

Новият собственик на обекта на Алепу се казва Стоян Василев

"Главболгарстрой" се оттегля от проекта "Алепу Вилидж", съобщи компанията, цитирана от БТА. Решението е мотивирано с "негативна кампания и отрицателен обществен отзвук".

Проектът стана известен като "подпорна стена" на т.нар. Шофьорски плаж на юг от Созопол. Строителството там започна в края на 2018 г. Тогава институциите констатираха свлачище и предписаха изграждането на подпорна стена, която да укрепи крайбрежието. През лятото на 2020 г. обаче снимки в социалните мрежи показаха, че строежът на първа линия изглежда като 4-етажна сграда.

През февруари 2021 г. Административният съд в Бургас обяви за нищожно строителното разрешение, издадено от главния архитект на Созопол за изграждането на курортния комплекс „Алепу Вилидж“. Решението на съда обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС).

Вижте също Проектът за "Алепу вилидж": какво се строи на Шофьорския плаж

"Независимо от факта, че извършените строителни дейности са напълно законосъобразни и в съответствие с одобрените проекти, последвалата негативна кампания и отрицателен обществен отзвук, водят компанията до решението да се откаже изцяло от участието си в проекта "Алепу Вилидж", се казва в съобщение от фирмата.

В съобщението се казва още, че дружеството "ГБС Турс" ЕАД, което е носител на отстъпено право на строеж и на разрешението за строеж на ваканционното селище, е продадено на Стоян Василев.

Пред БТА той заяви, че ще търси законов и приемлив за обществото начин да завърши обекта.

"Ще изчакаме всички съдебни инстанции да се произнесат преди да продължим с каквито и да е действия, които ще бъдат законово издържани".

Според него "лош вариант е да остане незавършен бетонен паметник, но е още по-лош вариант да има свлачище, пропаднал плаж и замърсяване".

Вижте също Замени, дела и една отпаднала забрана. Изчезването на "Камчийски пясъци"