"Бих ги отстранил от водещото предаване". Бойко Рашков атакува журналисти от бТВ

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков

Вицепремиерът и вътрешен министър в служебното правителство Бойко Рашков каза пред БНР, че ако е собственик на бТВ, би “отстранил” от сутрешния блок на медията водещите Биляна Гавазова и Златимир Йочев.

Поводът е интервю на Рашков в телевизията преди ден. В него водещите многократно го питаха за Елена Фичерова-Караиванова, която министърът назначи за шеф на кабинета си. Караиванова е учредителка на партията на избягалия в Дубай бизнесмен с 18 обвинения Васил Божков. Освен това тя първо е регистрирана, а след това заличена, по нейно желение, от ЦИК като кандидат-депутат от “Българско лято” на последните избори.

Пред БНР Рашков каза, че е чувал “технически средства” в ушите на водещите, с които им е казвано какво точно да го питат. “Толкова силен беше звукът в тези технически средства, че те не чуваха моите отговори и затова ми задаваха един въпрос няколко пъти. Не се учудвам, че България е на 112 място по свобода на словото”, каза служебният вътрешен министър.

“Видях каква не трябва да бъде журналистиката и вероятно начинът, по който Гавазова и партньорът й [Златимир Йочев] водеха предаването, е доходна дейност", допълни още Рашков. Той каза, че ако е собственик на бТВ бих отстранил Гавазова и Йочев от "водещото предаване".

Рашков свърза питанията на водещите за връзката между шефката на кабинета му и Васил Божков с въпроси, поставени от ГЕРБ в същата посока.

“За мен е ясно, че тези въпроси, които Тома Биков (ГЕРБ) и компания поставяха в някои медии, по определен начин, бяха поставени и в бТВ. Нямам нищо против да се поставят такива въпроси. Действително в държавните структури трябва да се внимава какви хора попадат, в конкретния случай обаче въпросите имат чисто политически характер”, каза Рашков.

"Атака срещу журналисти от независими медии"

Думите на Рашков пред БНР станаха повод за реакция от страна на бТВ. По-късно във вторник от bTV Media Group разпространиха позиция, в която се казва, че телевизията “счита за силно обезпокоително за медийната среда в България, че след повече от 30 години демокрация и свобода на словото в страната, длъжностни лица от всяко правителство продължават да си позволяват да атакуват публично журналисти от частни независими медии с безпочвени твърдения”.

Вижте също "Смазващ ефект над журналисти". МВР е изискало данъчна проверка на Димитър Кенаров

“Неуважението към авторитетни медии с високо доверие, като bTV и нейните журналисти, публично демонстрирано от представителите на всяка власт, считаме като основна причина за 112-ото място на България в класацията на Репортери без граници”, се казва още в позицията.

От бТВ допълват, че отчитат силната роля, която медиите играят за изграждането на истории и отправянето на послания на политическите фигури, партии и кандидати по време на активната предизборна кампания.

“Единствената роля на bTV обаче е да предоставя обективно и плуралистично отразяване на новините в интерес на своите зрители”, казват още от медията.

Вижте също Още надолу. България зае 112-о място по свобода на словото в класацията на "Репортери без граници"