Най-много секции в чужбина ще има в Обединеното кралство

Гласуване на българите в Стафорд, Англия, на 4 април 2021 г.

Българите в чужбина ще могат да гласуват в общо 791 избирателни секции. Това е най-високият брой места за гласуване извън страната, откриван до този момент.

Най-многобройни ще бъдат секциите в Обединеното кралство.

В решение, взето в петък и публикувано в събота, Централната избирателна комисия одобри списъка на секциите, в които ще може да се гласува на парламентарните избори на 11 юли. Този списък покрива 68 държави.

Новината идва след промени в Изборния кодекс, приети от 45-ото Народно събрание. Те премахнаха ограниченията, наложени по-рано от мнозинството на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Старите ограничения бяха обяснявани с нежеланието на националистите да допуснат "масово гласуване в Турция", където живят много български мюсюлмани.

Сега най-много секции ще има във Великобритания – 135, следвана от Турция със 121 секции, и Германия със 116 секции.

Министерството на външните работи (МВнР) все още очаква разрешение от властите в Германия за откриване на секции извън територията на дипломатическите и консулски представителства. По тази причина ЦИК публикува секциите в Германия под условие и посочва, че срокът за получаване на разрешение е 30 юни 2021 г.

В Испания са открити 67 секции, в САЩ - 58, в Гърция - 32, в Италия 28.

Съществуват и държави, в които няма да бъдат откривани секции заради военни конфликти, сложна епидемична обстановка и тежки ограничителни мерки. Това са Ирак, Сирия, Палестина, Либия, Йемен, Етиопия, Афганистан,Пакистан, Индия, Индонезия, Виетнам, Монголия,Казахстан, Узбекистан.

Вижте също "Не вярвахме, че може да се случи". Атанас Цветански, доброволец на изборите във Великобритания