"Обща отговорност". БСП, ДБ и ИБГНИ изразиха готовност да преговарят за кабинет

Според Георги Кадиев единственият проблем пред съставянето на кабинет без ГЕРБ и ДПС е егото на политиците

Представители на БСП, „Демократична България“ (ДБ) и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) изразиха в неделя готовност за провеждане на преговори за съставяне на кaбинет без участието на ГЕРБ и ДПС.

Ден по-рано лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов декларира, че партията му няма да подкрепи друго предложение за правителство, след като в началото на седмицата не получи подкрепа от другите три формации за проектокабинета си с премиер Пламен Николов.

Във вторник той оттегли съгласието си да бъде избран за министър-председател, а в сряда парламентът гласува решение, с което приема волеизявлението му, за да може да продължи конституционната процедура с връчването на следващите два мандата от президента Румен Радев.

Ако политиците си преглътнат егото, няма да имаме проблем да съставим правителство.
Георги Кадиев, БСП

„Ако политиците си преглътнат егото, няма да имаме проблем да съставим правителство. Работещата форма е коалиционно споразумение. Трябва да бъде обща отговорност, общ мандат и обща програма за изпълнение“, коментира по този повод депутатът от БСП Георги Кадиев пред БНР в неделя.

Трифонов обаче отхвърли още в деня след изборите на 11 юли възможността партията му да участва в някакъв тип коалиция с обяснението, че това се е превърнало в „мръсна дума“ в България. Тогава той предложи проектокабинет с премиер Николай Василев, който впоследствие оттегли, за да се стигне след това и до номинацията на Пламен Николов.

Сега предстои държавният глава да връчи втория проучвателен мандат на ГЕРБ, чийто лидер Бойко Борисов вече заяви, че партията няма да търси подкрепа от други партии, нито ще предлага състав на Министерски съвет за гласуване в парламента. Ако се стигне до връчване на трети мандат, президентът сам преценява на коя от останалите формации да го даде.

По този повод Кадиев коментира, че „няма абсолютно никакво значение кой ще получи мандата“, защото „никой не може да състави правителство сам – единственото решение е да седнем и да работим заедно“.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов също изрази подобна позиция, въпреки че от коалицията първоначално заявяваха, че не биха подкрепили проектокабинет с мандата на социалистите.

Призивът ни е да седнем и да изработим цялостната формула на правителство.
Христо Иванов, ДБ

„Призивът ни е да седнем и да изработим цялостната формула на правителство“, каза Иванов пред БНР в неделя с уговорката, че всеки, който иска да получи подкрепата на „Демократична България“, ще бъде питан какви хора предлага за управленските постове.

„За да няма избори сега, понеже този парламент не можа да роди пълноценно политическо управление и ние трябва да намерим някакъв заместител, който да ни спаси от това да хвърлим страната към избори, затова предлагаме правителство за 6-8 месеца. Единственият ни твърд призив е да има равноправни професионални преговори“, добави той.

Иванов подчерта, че за да се гарантира изолацията на ГЕРБ и ДПС от властта, те не само не трябва да участват в преговорите за правителство, но споразумението за неговото сформиране трябва да е конструирано по такъв начин, че да не допуска тяхно бъдещо влияние.

„Жертвата, дадена от гражданското общество преди година, може да се окаже напразна, ако в името на това да няма спор, допуснем една авторитарна власт, упражнявана по задкулисен начин чрез подставени лица, калинки и сламени хора, бъде заменена с друга, конструирана по същия начин. Това би било най-голямото предателство“, каза Иванов.

Според Мария Капон от ИБГНИ преговорите за реализирането на третия мандат трябва да се случат по различен начин от досегашния – „абсолютно прозрачно и пред очите на цялото общество“.

„Всякакви разговори по тъмни доби в някакви стаички и някой да вади някакви реплики, извадени от контекста, това няма как да стане. Дори промяната на преговарящите е един от вариантите това да се случи, дипломацията знае как“, каза тя пред БНР в неделя.

По думите ѝ „група политици с просташки политически език“ се опитват да провалят и възможността за съставяне на правителство, и актуализацията на бюджета. От друга страна тя обобщи, че по-добре да има „нови избори, макар и скъпи, отколкото лошо скъпо правителство“.

Вижте също "Всичко зависи от вразумяването на ИТН". Ще има ли кабинет и кой печели от нови избори