Полска телевизия взе лиценз в Нидерландия, за да избегне затваряне

Протест в подкрепа на TVN

Полският новинарски канал TVN24 получи нидерландски лиценз за излъчване. По този начин каналът може да продължи да се излъчва в Полша съгласно правилата на Европейския съюз. Маневрата е в случай, че разрешителното на телевизията във Варшава не бъде подновено, съобщи в понеделник американската медийна група "Дискавъри", която е собственик на TVN24.

Лицензът на най-популярния полски новинарски канал изтича на 26 септември, но не е ясно дали той ще бъде удължаен, след като долната камара на полския парламент миналата седмица прие закон, който забранява фирми извън Европейското икономическо пространство (ЕС и Норвегия, Исландия и Лихтенщайн) да притежават контролен пакет в местните електронни оператори. Предстои законът да бъде гласуван в горната камара на парламента и подписан от президента, преди да влезе в сила.

Ако новият закон в Полша влезе в сила, той би попречил на компании извън Европа да притежават дялове в полски медийни компании. На практика новото законодателство засяга само TVN, която включва TVN24. Това е изцяло новинарска станция, която критикува националистическото дясно правителство, разкривайки данни за нарушения на полските власти.

От "Дискавъри" съобщиха в четвъртък миналата седмица, че са уведомили полското правителство, че ще предприемат правни действия съгласно двустранния инвестиционен договор между САЩ и Полша. Компанията определи отказа за подновяване на лиценза за излъчване на TVN24 и гласуването в парламента като "дискриминационни".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон е "дълбоко обезпокоен" от приемането на законопроекта, а вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова го определи като "тревожен сигнал”.

Вижте също Полша прие специален закон срещу независима телевизия