Те не харесват ничия диктатура. Кои са хората, които се борят с талибаните

Афганистанската съпротива и антиталибанските сили участват във военно учение в район Дара, провинция Панджшир, на 24 август 2021 г.

Суровата долина Панджшир е известна със своята естествена защита и никога не е била завладяна от съветските сили или талибаните в по-ранните конфликти.

Ахмад Масуд е лидер на Националния фронт на съпротивата. Той е син на убития в Афганистан герой на антисъветската съпротива Ахмад Шах Масуд, който се бори и срещу талибаните през 90-те и началото на XXI век. Той е убит от атентатори-самоубийци от Ал Кайда. На снимката синът му Ахмад Масуд говори в дома си в Базарак, провинция Панджшир, Афганистан, на 5 септември 2019 г.

Панджшир е единствената провинция на Афганистан, която в момента не е под контрола на талибаните.

Твърди се, че има и други райони на Афганистан, които към 24 август не са изцяло превзети от талибаните, това обаче не е сигурно.

До Панджшир се стига само през тесен проход в планините, образуван от едноименната река.

Трудният достъп до района го прави лесен за отбраняване, но някои от жителите казват, че това създава и опасност, ако бъде обсаден.

Младите бойци се готвят за съпротива. През 90-те, когато провинцията устоява на натиска на талибаните, тя е обсадена за цели пет години.

Панджшир е една от общо 34 провинции в страната. Намира се на 115 км от столицата Кабул.

В провинция Панджшир живеят 150 хиляди души, които са етнически таджики.

Бойните групи на Ахмад Масуд са съставени от местни бунтовници и бивши войници, лоялни на доскорошното правителство, които са избягали в Панджшир с оръжие, бронирани коли и 5 военни хеликоптера.

Опозиционните настроения в бунтовната провинция са много силни и хората са готови да се съпротивляват.

Бившият вицепрезидент на Афганистан 48-годишният Амрула Салех също е в Панджшир.

Местните казват, че са изморени от войните, но няма да оставят родината си на тези, които искат да всеят хаос.

Лидерът на съпротивата Ахмад Масуд казва, че трябва да има правителство, в което да са представени всички етнически групи.

В Панджшир населението е от етнически таджики, докато талибаните са пущуни.