От Дан Конър до Фред Флинтстоун. Актьорът Джон Гудман навърши 70

Джон Гудман

Усмихнатият мъж на снимката преминава през забележителни трудности преди да се превърне в обичана холивудска звезда. От ранната смърт на родител, през алкохолизъм и депресия до операция на коляното.

Въпреки всичко това в понеделник американският актьор Джон Гудман отпразнува своята 70-а годишнина.

Гудман е телевизионен, филмов и театрален актьор, който печели национална слава с ролята си на Дан Конър в комедийния сериал "Розан". За нея той получава награда "Златен глобус".

Участвал е в редица филми на братя Коен като "Големият Лебовски", "О, братко, къде си?" и "Истинският Люин Дейвис". Познат е и с главната роля в игралния филм "Семейство Флинтстоун".

Актьорът има тежко детство, а по-късно и тежък сблъсък със славата. Когато е едва двегодишен, баща му умира от сърдечен удар, а майка му отглежда трите си деца сама. Брат му е значително по-голям и скоро след това заминава да учи в колеж.

Гудман има и по-малка сестра, но въпреки това се чувства самотен, докато израства. По-късно учи драма в Университета в Мисури, където "се влюбва" в актьорското майсторство, пише Гардиън, и решава да замине за Ню Йорк, за да търси работа.

"Знаех, че ако не го направя, ще съжалявам - ако не опитам наистина", казва той пред британското издание.

Дълго време няма никакъв успех, затруднява се дори да намери достатъчно пари, за да се храни пълноценно. Постепенно, обикаляйки града в търсене на роли, започва да си намира участия в реклами и театри.

През 80-те получава и някои второстепенни филмови роли, докато не е избран за сериала "Розан". След като добива значителна популярност обаче, той преживява тежко загубата на анонимността си. Започва да пие и отказва алкохола едва през 2007 г.

"Отне ми известно време, за да се справя с това. Беше много неестествено", казва още актьорът пред Гардиън. Нездравословният начин на живот води и до две операции на коляното.

Преминавал е и депресивни периоди, като с времето се научава да разпознава нейните симптоми в началото и да предприема мерки, като спортува например.

Със съпругата си Анабет Харцог имат дъщеря - Моли.

Вижте също "Киното е моята религия". Куентин Тарантино без окови