"Македонският език е вашият език и ние уважаваме това". Фон дер Лайен говори пред Собранието в Скопие

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен 

„Уважаеми македонци, изслушах внимателно опасенията по отношение на македонския език и идентичност. Няма съмнение, че македонският език е вашият език и ние напълно уважаваме това. Затова в преработеното предложение пише македонски език без квалификация от ЕС“. Това каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в обръщението си към депутатите в парламента на Северна Македония, съобщи БТА.

Според Фон дер Лайен предложението "зачита и вашата национална идентичност".

Председателката на Европейската комисия говори пред Собранието в Скопие, на което депутатите трябва да обсъдят т. нар. френско предложение за началото на европреговори. Докато Урсула фон дер Лайен отправяше своето послание от трибуната на Собранието, депутатите от опозицията стояха с плакати и фланелки с надпис "НЕ!".

Представители на опозицията са вдигнали плакати с надписи "Ще се борим за правата си".

Разглеждането на френското предложение се случва и на фона на нестихващи протести в Скопие. В четвъртък протестиращи пред парламента оставяха отпечатъци с червена боя по улицата, съобщават медиите в Скопие. Двама души бяха арестувани, след като замерваха сградата на Собранието с яйца.

Протестиращи пред парламента в Скопие. На някои от флаговете се виждат съветски символи.

Северна Македония "трябва да направи крачка напред към Европейския съюз", каза Фон дер Лайен. „Позволете да ви уверя още веднъж. Двустранните въпроси като тълкуването на историята не са изискване в преговорите за присъединяване“, обясни тя.

На заседанието присъстваха президентът Стево Пендаровски, министър-председателят Димитър Ковачевски, министри, както и висши представители от страната и чужбина.

Т.нар. френско предложение предвижда българските условия пред Скопие да се превърнат в част от ангажиментите на Северна Македония пред ЕС. Целта му е да доведе до вдигане на ветото, което България наложи върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Българският парламент даде мандат на правителството да одобри предложението в края на юни. В петък правителството в Северна Македония започна да се консултира по темата с политици и експерти, а ден по-късно започнаха многохилядни протести срещу френското предложение.

Вижте също "Български диктат". Седми ден на протести в Северна Македония заради френското предложение