Иранско оръжие с руско име. Какво представляват дроновете, които атакуват украинските градове

Ирански дронове камикадзе се разбиха в жилищни сгради в Киев и доведоха до смъртта на няколко цивилни

Те се появиха в небето над Украйна през август, но сега руската армия ги използва все по-често, за да тероризира украинското цивилно население. Те имат руски надписи и руско име, но са произведени от Иран. Какво представляват дроновете камикадзе и защо Русия ги използва като основно оръжие?

На 17 октомври Киев беше подложен на нова серия от руски атаки. Този път те бяха извършени с „дронове камикадзе“. От снимките и видеата на безпилотни апарати, които се разбиват в сгради в центъра на украинската столица, се видя, че това са ирански оръжия.

Те много трудно могат да бъдат объркани заради триъгълната си форма. Става въпрос за дроновете „Шахед-136“, които Техеран отрича да е изпращал на Москва. Русия ги прекръсти на Геран-2, което е изписано на крилата на апарата (от „Гераниум – 2).

Изстрелян от Русия дрон "Шахед 136" минути преди да се разбие в жилищна сграда в Киев.

Дронът може да прелети на стотици километри. Той достига до целта си с помощта на шумен двигател, преди да се разбие в нея с относителна точност. Заради специфичния шум, украинците започнаха да ги наричат "моторетки". По-късно всички вече им казват "ирански дронове".

За използването на тези оръжия беше съобщено за пръв път през август. След атаката срещу Киев на 17 октомври, която доведе до смъртта на няколко цивилни, те придобиха значително по-голяма популярност.

Майкъл Дж. Бойл, който е професор в Rutgers University и е автор на книга, посветена на използването на дронове на бойното поле, каза пред Радио Свободна Европа, че използването на „Шахед-136“ като основно оръжие на руските сили може да означава изчерпване на запасите на Москва.

Прекръстването на дроновете пък е свързано с „опита частично да се прикрие степента на зависимост на руските сили от иранските дронове. Нещо, което би било срам за образа на Русия като износител на оръжия“, каза още той.

Полицай се опитва да свали един от дроновете, които прелитат над Киев.

По думите му фактът, че Техеран отрича за доставките на дронове, е резултат от притеснението на Москва „как изглежда цялата тази ситуация“.

Във видеа, които наскоро бяха публикувани от иранското Министерство на отбраната, се вижда как „Шахед-136“ излитат от рампа, пригодена върху военен камион. Всеки от тях се изстрелва във въздуха с двигател за еднократна употреба, който се отделя от дрона секунди след излитането.

Общата широчина на крилата на дрона е 2,5 метра, а експлозивът, който той може да пренася, е с максимална тежест от 40 кг.

Дроновете могат да бъдат изстрелвани на групи по пет за кратко време. С предвижването им в „рояк“ се преодоляват възможни проблеми, свързани с тяхната надеждност. Ако един или два апарата имат проблеми, то поне някои от всички изпратени има вероятност да достигнат до целите си. „Рояците“ се използват и за да се избегнат пораженията от противовъздушната отбрана. Дори и най-добрите системи могат да бъдат преодолени, когато срещу тях се изправят няколко отделни обекта едновременно.

Контейнерите, от които дроновете се изстрелват във въздуха.

Смята се, че един „Шахед“ струва само няколко десетки хиляди долара. Това е съвсем малко в сравнение с цената за по-бързите и разрушителни руски крилати ракети „Калибър“, които струват по 1 млн. долара всяка.

В някои медии се появи информация, че иранските дронове са били значително подобрени от Русия с цел да се повиши обхвата и точността им.

Пред Радио Свободна Европа обаче администраторът на популярния сайт за оръжия Calibre Obscura каза, че „към момента не се забелязват промени, освен в ребрандирането“. Професор Бойл също твърди, че до момента няма доказателства за каквито и да е било подобрения, извършвани от руската армия.

Видимото използване на иранските дронове срещу цивилни цели идва в момент, в който Кремъл назначи за главнокомандващ на силите си в Украйна ген. Сергей Суровикин. Той е известен с безмилостния и безскрупулен начин, по който води военните действия.

Полицай разглежда останките от ирански дрон, който е нанесъл удар срещу депо за гориво в Харков на 6 октомври.

Според проф. Бойл зачестилото използване на дроновете срещу цивилни цели може да се разглежда като „преминаване към тактика на наказанието“, което е свързано с продължителни постоянни удари срещу украинската армия и населението, които целят всяване на страх и допълнително влошаване на качеството на живот чрез спиране на електричеството.

Идеята е да се поддържа напрежение с надеждата украинците да се уморят и във времето да се подчинят или да сключат сделка с Русия

„Няма никакво значение дали голям брой дронове ще бъдат свалени, защото идеята е да се поддържа напрежение с надеждата украинците да се уморят и във времето да се подчинят или да сключат сделка с Русия“, казва още проф. Бойл и добавя, че тази стратегия може да се окаже пагубна за нападащата страна, което се е случило в бивша Югославия.

Последствията от удар срещу жилищна сграда в центъра на Киев на 17 октомври

„Всъщност, не можейки да отговори на бойното поле по ефективен начин на украинското контранастъпление, руската страна премина към терор над цивилното население в някакъв опит да се пречупи волята на украинския народ и общественото мнение да притисне украинското ръководство за започването на преговори при условията, наложени от Русия“, каза пред Свободна Европа Ивайло Иванов от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“.

„Това, според мен, няма да се случи. По-скоро това дава обратен ефект, както виждаме, украинската страна все по-твърдо заявява позициите си, че ще води този конфликт до успешен край.“

Вижте също "Провал заради погрешно планиране". Свършват ли оръжията на Русия за Украйна