"Кризисна ситуация". Руски ракети паднаха в Полша. Над 7 млн. украински домове са без ток 

Жилищна кооперация, поразена от руска ракета при масирания обстрел във вторник.

Русия предприе във вторник най-масирания си ракетен обстрел от началото на агресията си срещу Украйна.

По данни на Генералния щаб на украинската армия и президента Володимир Зеленски по електроснабдителната мрежа на страната са изстреляни между 85 и 100 ракети, заради което над 7 милиона домакинства са останали без ток.

На този фон високопоставен източник от американското разузнаване съобщи пред Асошиейтед прес, че руски ракети са паднали на територията на съседна Полша, която е членка на НАТО.

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер не потвърди веднага информацията, но каза, че премиерът Матеуш Моравецки е свикал спешно заседание на службите заради “кризисна ситуация”.

По-късно през нощта Русия отрече да е отговорна за експлозиите в Полша.

Според местни медии двама души са загинали във вторник, след като снаряд е поразил постройка за сушене на сено в село Пшеводув, което се намира на няколко километра от полско-украинската граница.

Град Пжеводов се намира на няколко километра от границата с Украйна

Масираните ракетни атаки на Русия срещу украинската енергийна инфраструктура причиниха и нарушаване на електроснабдяването в Молдова, съобщи вицепремиерът ѝ Андрей Спину в Телеграм. Той посочи, че удари са засегнали ключов за страната електропровод, чието захранване е било прекъснато.

Руският обстрел стана факт на фона на срещата на върха на Г-20 в Индонезия по-рано през деня, която се проведе в отсъствието на руския президент Владимир Путин.

На нея украинският му колега Володимир Зеленски призова чрез конферентна видеовръзка лидерите на най-богатите страни в света да продължат да помагат на страната му в съпротивата ѝ срещу руската армия.

След последвалите ракетни удари зам.-началникът на кабинета на Зеленски - Кирило Тимошенко, съобщи, че 15 енергийни обекта в цялата страна са били поразени, вследствие на което “повече от 7 милиона домове вече нямат ток”.

Киев обобщи, че това е “най-масираната” атака срещу енергийната система на Украйна от началото на руската инвазия през февруари. Освен столицата, бяха обстреляни и други големи градове като Лвов, Волин, Ровно, Кировград, Харков и Полтава.

Вижте също Войната: Украинските сили се изтеглят на нови позиции в три района на изток