"Важен напредък". МААЕ се надява на зона за сигурност около АЕЦ "Запорожие" до края на 2022

Рафаел Гроси

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е постигнала "важен напредък" в усилията си за формиране на зона за сигурност около най-голямата атомна централа в европа – АЕЦ "Запорожие". Това заявява ръководителят на агенцията Рафаел Гроси пред италианския в. "Ла Република".

Централата беше превзета през март от руската армия, но и досега остава свързана с украинската електропреносна мрежа. МААЕ няколко пъти призова Москва да изведе войниците си от територията на АЕЦ, но това не беше изпълнено. През последните месеци Русия и Украйна се обвиняваха взаимно в нападения срещу централата.

"По отношение на безопасността на "Запорожие" има конкретно предложение и е постигнат важен напредък", казва Гроси пред италианското издание. "Моят ангажимент е да постигна решение възможно най-скоро... Нашата цел е да избегнем ядрена авария, а не да предизвикаме военно благоприятна ситуация за единия или другия."

Шефът на МААЕ изразява надежда, че безопасността на атомната централа ще бъде гарантирана "до края на годината".

Вижте също Войната: Украинските сили се изтеглят на нови позиции в три района на изток

"Първата е защитата: това означава да приемете, че не стреляте по съоръжението, нито от съоръжението. Второто е признаването, че МААЕ осигурява единственият възможен начин за гарантиране на безопасността на централата", добавя Гроси с уточнението, че Москва и Киев вече са "съгласни по някои фундаментални принципи".

АЕЦ "Запорожие" беше принудена да работи с резервни генератори няколко пъти от началото на руската инвазия на 24 февруари, но се смята, че засега не е допуснато изтичане на радиоактивни емисии.

Тъй като руските удари през последните седмици нанесоха сериозни щети на енергийната инфраструктура на Украйна, Гроси изразява загриженост и за други ядрени централи в страната, които понякога губят външно захранване, създавайки потенциално опасни ситуации.

По думите му "украинските власти отправиха официално искане за постоянно присъствие на МААЕ в тези централи, както в Запорожие – по този начин персоналът на агенцията ще бъде разположен в цяла Украйна и ще гарантира, че атомните електроцентрали не се използват от никого като оръжия за изнудване в конфликта".

Вижте също "Бяхме като в зомби филм". Как войната промени живота на Анастасия от Лвов