"Благодаря ти, че живя, Рей!" Джейми Фокс - един южняшки джентълмен на 55

Джейми Фокс пристига на церемонията по връчване на 11-тите годишни почетни награди "Оскар" през октомври 2019 г.

Той е от актьорите, които преминават през киното и през живота с хумор и музика. Ролята му във филма „Рей“, посветен на живота на джаз легендата Рей Чарлс, му носи най-големите успехи - „Оскар“, БАФТА, "Златен глобус" и общо 22 филмови отличия. Носител е и на награда „Грами“.

Играл е роб, звезда в американския футбол, гений музикант, анимирана птица и супер злодей. За себе си казва, че не е създаден за брак, както и че баба му е неговият личен Бог.

Той е Джейми Фокс, а днес актьорът навършва 55 години.

Името, с което е роден на 13 декември 1967 г., е Ерик Бишоп. Когато е на седем месеца, родителите му се развеждат и той е отгледан в Терел, Тексас, в САЩ, от баба си и дядо си по майчина линия. Те се казват Естел и Марк Тали. Ерик получава строго баптистко възпитание, благодарение на баба си, и започва уроци по пиано на петгодишна възраст.

“След всичко, което баба ми вложи в това да се науча да свиря на пиано, беше доста трудно, когато ѝ казах, че си изкарвам прехраната с разказване на вицове“, казва Джейми Фокс.

“Баба ми все повтаряше: „Увери се, че изглеждаш добре. Увери се, че говориш добре. Увери се, че ще останеш този южняшки джентълмен, какъвто те научих да бъдеш.”

Затова Джейми често казва „Баба ми е нещо като моя личен Бог“.

Докато расте, Джейми Фокс се интересува от спорт и музика. Получава музикално образование в Сан Диего от Международния университет на САЩ. По това време започва да посещава клубове, в които се изявява като комик.

Първата му роля е през 1991 г. в сериалa "In Living Color". През 1994 г. излиза първият му музикален албум - "Peep This".

Джейми Фокс води собствено шоу - "The Jamie Foxx Show", което съществува до 2001 г. След участието си във филма "Всяка една неделя" на режисьора Оливър Стоун, в който си партнира с Ал Пачино, Денис Куейд, Камерън Диас, Джейми Фокс показва, че не е само добър комик.

Най-голямото доказателство за актьорския му талант обаче е ролята му във филма “Рей“, посветен на живота на музикалната легенда Рей Чарлс. Подготовката му за този образ изисква много старание и среща със самия Рей.

Режисьорът на филма Тейлър Хакфорд прави възможна тази среща. Джейми Фокс и Рей Чарлс се запознават в звукозаписното студио на легендарния музикант. Тогава Рей Чарлс настоява двамата да седнат и да свирят заедно.

„Беше поставил две електрически пиана едно до друго за „прослушването“. Заедно двамата изсвириха репертоара на Рей Чарлс“, казва режисьорът на филма „Рей“.

След като е одобрен за ролята, Джейми Фокс се налага да отслабне с около 13 килограма и дори да залепя очите си с лепило, за да „влезе в обувките“ на музиканта.

Рей Чарлс ослепява на около 5-годишна възраст, като причината за това е глаукома. Той прекарва по-голямата част от живота си сляп, но никога не губи страстта си да прави музика.

Усилията на Джейми Фокс да „влезе в кожата“ на Чарлс се увенчават с успех, след като той получава „Оскар“ през 2005 г. и общо 22 филмови награди за тази роля.

„Да отдадем почит на Рей Чарлс и неговото красиво наследство! Благодаря ти, че живя, Рей!“, казва Джейми Фокс в речта, с която приема най-голямата награда в киното.

Джейми Фокс получава "Оскар" за ролята си на Рей Чарлс във филма "Рей" през 2005 г.

Точно когато филмовата публика си мисли, че е видяла вече най-доброто от него, Джейми Фокс попада на Куентин Тарантино. От тяхната съвместна работа се появява филмът „Джанго без окови“, в който Фокс играе Джанго, роб, който се превръща в ловец на глави.

Джейми Фокс и Леонардо ди Каприо в сцена от филма "Джанго без окови" на режисьора Куентин Тарантино

„Да работиш с Тарантино е страхотно, казва Фокс, защото той е като джаз музикант. Той просто свири…“

През септември 2007 г. Фокс получава своята звезда Алеята на славата в Холивуд.

Няколко пъти е бил номиниран за музикланите награди „Грами”, а през 2010 г. получава приза в категорията “Най-добър дует или група” заедно с R&B музиканта T-Pain за песента „Blame It”.

Джейми Фокс има две дъщери. По-голямата от тях, Корни Фокс, също е актриса. Актьорът има и две сестри – Деондра и Деидра Диксън. По-малката от тях, Деондра, е родена със Синдром на Даун. Тя е известна като посланик на Global Down Syndrome Foundation. Деондра умира през 2020 г., когато е на 36 години.

След смъртта ѝ Джейми Фокс споделя:

„Сърцето ми е разбито на милиони парчета... моята красива любяща сестра Деондра премина... Казвам премина, защото тя винаги ще бъде жива.“

Преди няколко години самият Джейми Фокс потвърди, че ще играе главната роля в сериал, режисиран от Мартин Скорсезе и посветен на живота на известния боксьор Майк Тайсън. През 2022 обаче стана ясно, че друг актьор ще влезе в образа на легендарния боксьор.

Въпреки това Джейми, с обичайното си чувство за хумор, продължава своя път в киното.

„Когато филмът ти е хубав, опциите ти са луди“, казва той.

Вижте също "Киното е моята религия". Куентин Тарантино без окови