Украйна "няма да бъде сама", каза Байдън. САЩ изпращат системи "Пейтриът" на Киев

Володимир Зеленски и Джо Байдън по време на съвместна пресконференция в Белия дом

Американският президент Джо Байдън обеща, че Украйна “никога няма да бъде сама” пред руската военна агресия. Това стана по време на съвместно изявление с украинския държавен глава Володимир Зеленски в Белия дом.

Зеленски пристигна САЩ в сряда. Това е първото му посещение в чужбина от началото на войната, която Русия започна срещу Украйна. Целта на посещението му е да “засили отбранителните способности” на Украйна и да обсъди с Байдън сътрудничеството между Вашинтон и Киев.

В началото на визитата държавният секретар Антъни Блинкен съобщи, че САЩ ще предоставят 1.85 млрд. долара допълнителна военна помощ за Украйна, която включва системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът" (Patriot).

"Днешната помощ за първи път включва системата за противовъздушна отбрана Patriot, способна да сваля крилати ракети, балистични ракети с малък обсег и самолети на значително по-висок таван от предишните системи за противовъздушна отбрана", се казва в съобщението на Блинкен.

Вижте също Войната: "Процесът трябва да бъде ускорен". Столтенберг се срещна със Зеленски в Киев

Американският президент Джо Байдън обеща, че Украйна “никога няма да бъде сама” пред руската военна агресия. Това стана по време на съвместно изявление с украинския държавен глава Володимир Зеленски в Белия дом в сряда.

Зеленски и Байдън проведоха двучасови разговори на четири очи и дадоха съвместно изявление.

Украинският президент благодари на американския народ за подкрепата. Той каза, че войната ще свърши едва когато суверенитетът на Украйна е върнат, а Русия “си плати”.

“За мен като президент “справедливият мир” значи да няма компромис със суверенитета, свободата и териториалната цялост на страната ми и възмездие за всички щети, нанесени от руската агресия”, каза Зеленски.

Американският президент Джо Байдън каза, че когато Зеленски е готов да преговащ за споразумение с Москва, ще може да постигне целите си, защото Украйна “ще е победила на бойното поле”. Той каза, че САЩ споделят възгледа на Зеленски за “свободна, независима, просперираща и сигурна Украйна”.

По повод новата военна помощ, Байдън каза, че системите “Пейтриът” са “отбранителни, не ескалиращи” оръжия.

“Ще се радваме изобщо да не ги използваме - просто спрете атаките”, обърна се той към Русия.

“Пейтриът” е смятана за една от най-напредналите американски системи за противовъздушна отбрана и се използва за защита от самолети, крилати и балистични ракети. Системите, които САЩ ще предоставят на Украйна, няма да пристигнат в страната веднага, защото украински военни първо трябва да преминат обучение как да ги използват.

Освен с Байдън, във Вашингтон Зеленски проведе разговори с лидерите на Републиканците и Демократите в Камарата на представителите и Сената. Той завърши посещението си с обръщение към Конгреса.

Посещението на Зеленски във Вашингтон е второто, откакто той е президент на Украйна и първото след началото на руската военна инвазия. То идва 300 дни след началото на войната, която започна на 24 февруари с руското нахлуване на територията на Украйна.

Вижте също "Поразяващ ефект". Новите западни оръжия, които правят Украйна по-силна