12 точки. Китай предложи план за мирни преговори между Русия и Украйна

Гробове на убити украински бойци край Харков, 31 януари 2023 г.

Китайското правителство призова за спиране на огъня между Украйна и Русия и за започването на мирни преговори в план за прекратяване на конфликта от 12 точки.

Същевременно Пекин настоя всички страни да избягват ядрена ескалация и да прекратят нападенията срещу цивилни граждани, в изявление, което изглежда поддържа руската позиция, че Западът подклажда конфликта.

Документът беше публикуван от външното министерство в петък сутринта - на годишнината от войната и преди очакваната реч на китайския лидер Си Дзинпин.

Планът, за чието изготвяне не са били проведени консултации с Украйна, беше посрещнат предпазливо от Киев и критикуван от американски официални лица и анализатори, които отбелязаха нарастващите връзки между Китай и Русия. В четвъртък китайският първи дипломат посети Москва и обеща по-задълбочено партньорство.

Документът предвижда отмяна на западните санкции срещу Русия, въвеждане на мерки за сигурността на ядрените обекти в Украйна, отваряне на хуманитарни коридори за евакуация на цивилни и действия за възобновяването на износа на зърно.

Според плана международната общност трябва да "създаде условия и платформи" за възобновяване на преговорите, а Китай ще продължи да "играе конструктивна роля в това отношение".

"Разпространението на ядрени оръжия трябва да бъде предотвратено, а ядрената криза - избегната. Китай се противопоставя на изследването, разработването и използването на химически и биологични оръжия от която и да е държава при каквито и да е обстоятелства", пише още в документа.

Според Пекин "манталитетът на Студената война трябва да бъде изоставен", защото сигурността на една страна не може да бъде гарантирана за сметка на сигурността на други. А регионалната сигурност "не може да бъде гарантирана чрез укрепване или дори разширяване на военните блокове", се казва още в плана. Очевидно Китай има предвид НАТО.

Китайското правителство се представя като неутрална страна, способна да намали напрежението между Русия и Украйна. Въпреки това то отказа да осъди нахлуването на Русия, като обвини Запада в разпалване на напрежението, а някои висши служители многократно изразиха явна подкрепа за целите на Москва.

Посланикът на ЕС в Китай Хорхе Толедо, каза на брифинг в Пекин, че документът не е предложение за мир, но ЕС ще го проучи. По думите му, ако това е положителен знак за Украйна, ще е такъв и за ЕС.

Украйна нарече документа "добър знак", но каза, че очаква Китай да бъде по-активен в подкрепата си.

"Надяваме се, че те също ще призоват Русия да спре войната и да изтегли войските си", коментира на същата пресконференция украинският шарже д'афер Жана Лешчинска.

Часове по-рано Китай се въздържа при гласуването в Общото събрание на ООН одобри на резолюция, с която призова Русия да прекрати военните си действия в Украйна и да изтегли войските си. Документът беше приет със 141 гласа "за", 7 "против" (включително Русия, Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия) и 32 "въздържал се".

Зам.-постоянният представител на Китай в ООН Дай Бин каза, че Пекин подкрепя идеята за възможно най-бързо възобновяване прекия диалог между Москва и Киев. Според него те трябва да преговарят, да изложат своите легитимни опасения, да обсъдят варианти, които са постижими и да дадат шанс за скорошно възстановяване на мира.

Вижте също Китайската програма за шпионски балони е била насочена към повече от 40 държави на 5 континета