"Тълкуват закона, както дяволът - Евангелието." Защо полицаи съблякоха за обиск 400 души в дискотека

Директорът на пловдивската полиция Васил Костадинов (вдясно). Архивна снимка

Полиция съблича един по един близо 400 клиенти и служители в дискотека в Пловдив. Обяснението е, че търси наркотици. МВР твърди, че всичко е законно. Правозащитници обаче са категорични - това е милиционерщина. Какви са аргументите? 

Полицията в Пловдив обискира нощeн клуб по време на планирана операция за търсене на наркотици. Това се случва в нощта на 6 май.

Клиентите и служителите на заведението се оплакаха от действията на полицаите. Казаха, че са държани 5 часа затворени на мястото, а при обиска са принуждавани да се събличат голи.

Вътрешното министерство потвърди, че хората са били събличани, но обясни това с "личен обиск" - съгласно закона за МВР.

Според правозащитници обаче полицията "категорично" е превишила правомощията си и всички от 400-те присъствали могат да заведат дела срещу нея.

Три дни по-късно прокуратурата в Пловдив съобщи, че прокурор ще провери случая в едномесечен срок.

Какво е станало в нощния клуб

Полицейската проверка е започнала в 1.30 часа през нощта в петък срещу събота в един от най-големите нощни клубове в Пловдив - "Bushido". Четири буса с полицейски служители са окупирали заведението. Никой от 400-те клиенти и служители не е бил допуснат да си тръгне, без да бъде проверен, а обискът е продължил пет часа.

"Накараха всички да застанем на една голяма опашка пред тоалетните и да минем един по един през тоалетните. За мен това е унижение, събличаха ни", каза клиентка на заведението пред Нова телевизия.

"Спряха музиката и наредиха всички в колона. Започнаха да проверяват всеки и не ни пускаха да си ходим. Това продължи пет часа. Абсолютно всички бяхме събличани - за мен това не е нормално и е унизително", каза друга.

"Съблякох си панталона, накараха ме да клекна и ми издадоха протокол. Това се случи с всички останали", каза клиент.

За мен това е унижение, събличаха ни

Една от сервитьорките каза, че полицаите са се държали арогантно с нея. Започнала да снима с телефона си, а един полицай я накарал да изтрие записа.

"Заплашиха ме, че ако не изтрия клипа, ще ме арестуват. Удариха ме през ръцете", каза тя и добави, че ще пусне жалба.

Жените са били накарани да си свалят дрехите и да останат по бельо, а мъжете са били принуждавани да се събличат чисто голи.

Според собствениците на заведението по време на проверката полицаите са превишили правата си.

"Позоваваха се на някакъв член 80 от Закона за МВР, според който имат право да обискират, при условие че имат оперативна информация. Въпросът ми е има ли оперативна информация за 400 човека, че употребяват и продават наркотици, за да бъдат обискирани по този начин", каза пред БНТ Деян Найденов, собственик на нощния клуб.

Той вече е подал жалба в прокуратурата.

Какво казва МВР

Местната полиция е имала оперативна информация, че в дискотеката се употребяват и разпространяват наркотици, казаха на брифинг от ръководството на областната дирекция на МВР в Пловдив. Това не е първата проверка на заведението.

"В две от лицата в заведението са открити наркотични вещества. В едно от сепаретата е намерено прахообразно вещество. Образувани са три производства по случая", каза шефът на местната полиция Васил Костадинов.

Вижте също Има медиен синхрон в действията на МВР и прокуратурата. Андрей Янкулов пред Свободна Европа


"В тези заведения се пуши масово трева, присъстват и непълнолетни лица. Ние не сме получавали сигнали от персонала на заведението за такива нарушения. Заради това подходът на тази специализирана операция беше такъв", каза той. Костадинов не отрече показанията на присъстващите, че са били събличани, но го мотивира с тълкуване на Закона за МВР.

По думите му, за да се постигнат резултати срещу разпространението и употребата на наркотици, "колегите, които са били на място, са преценили, че най-правилният подход е да се извърши личен обиск".

Според чл. 80 от Закона за МВР личен обиск, претърсване и изземане могат да бъдат правени само когато срещу конкретни хора има конкретни подозрения, че са извършили или подготвят престъпление, или че у тях могат да бъдат намерени свързани с престъпление вещи и предмети.

Нарушени конституционни и човешки права

Пловдивската полиция категорично е превишила правомощията си, каза пред Свободна Европа адвокат Михаил Екимджиев.

"Очевидно те се опитват да нагодят законовите разпоредби, като тълкуват закона, както дяволът - Евангелието, нагласяйки го към собствената им представа за милиционерска държава", каза той.

"Подчертавам - според закона за обиск и претърсване трябва да има конкретно подозрение", каза адвокатът.

За обиск и претърсване трябва да има конкретно подозрение

По думите му, ако полицията има оперативна информация, че например 40 души от тези 400 имат или разпространяват наркотици, би трябвало да ги установи чрез проверка на документите за самоличност и да обискира само тях.

Но в дискотеката са били държани като арестанти в продължение на часове всичките 400 души.

"Това е нормалният ред. Другото е полицейщина и бих казал - милиционерщина, която нарушава поне две конституционни права - забраната за унизително отношение и забраната за произволно лишаване от свобода", каза Екимджиев.

Той добави, че всеки от тези 400 души би могъл да претендира пред съда обезщетение за причинени морални вреди на основание чл. 1 от Закона за отговорността на държавата.

Същото посъветва и адвокат Адела Качаунова, директор на правната програма на Българския хелзинкски комитет (БХК).

"Освен нарушаването на човешки права като засягане на личното достойнство и нечовешко отнасяне, МВР е нарушило и собствения си закон", каза тя пред Свободна Европа.

Адвокатът добави, че властите трябва да проведат т. нар. балансиращо упражнение, т.е. да преценят ако се налага да нарушат едни права и да запазят други, това в никакъв случай не бива да води до нечовешко унизително отношение.

"Какъвто и баланс те да проведат, не може да се нарушава тази забрана", каза адвокат Качaунова.

Според Екимджиев преди всичко трябва да има "дисциплинарна отговорност за полицейските офицери, които са планирали и сторили тази акция по толкова нелеп начин".

"Такъв тип бруталност поне от 2009 - 2010 г., когато начело на МВР беше Цветан Цветанов, не е имало. Той действаше по подобен начин - в интерес на определени ресторантьори и собственици на барове, за да бъдат злепоставени техни конкуренти", каза Екимджиев.

Той не изключва мотивите на полицията да са съвсем различни от тези, които изтъква. "Може да е имало действия в полза на конкурентни заведения", каза адвокатът.

Прокурор проверява случая

Три дни след случката окръжната прокуратура в Пловдив съобщи, че прокурор се е заел с "лична проверка" във връзка с постъпила жалба срещу действията на полицейски служители в клуба.

След приключване на проверката - в едномесечен срок - наблюдаващият прокурор ще прецени налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление, както и дали да образува досъдебно производство.

Съчетание на глупост с некомпетентност
Михаил Екимджиев

Според адвокат Аделина Качaунова прокуратурата е "съучастник в случилото се".

"Няма как МВР да е действало по собствен сигнал, без да е уведомило прокуратурата", каза тя.

По думите ѝ прокуратурата не само е длъжна да се самосезира, тя дължи да обясни на обществото МВР на собствена глава ли е разследвало или по указания на прокурор.

Михаил Екимджиев каза, че до този момент няма как да няма реакция на прокуратурата при данни за поне две престъпления - принуда и противозаконно лишаване от свобода.

Според него с акцията си пловдивската полиция може би цели да дискредитира вътрешния министър Иван Демерджиев заради изнесените от него данни за взрива срещу главния прокурор Иван Гешев.

"Пловдивската прокуратура, която обикновено е много словоохотлива, този път услужливо мълчи. Аз не изключвам там да има друга завера - между полицейския ръководител с топла връзка с прокуратурата", каза Екимджиев.

По думите му е възможно и тъкмо обратното - полицейският началник да е решил да се хареса на Демерджиев и да "се е престарал в съчетанието на глупост с некомпетентност".

Вижте също България има "значителни проблеми" с независимостта на съдебната система, корупцията и дискриминацията