Пригожин е предложил да разкрие руски позиции на Киев, пише Уошингтън поуст. Собственикът на "Вагнер" отрича

Евгений Пригожин

Ръководителят на руската частна армия "Вагнер" Евгений Пригожин отхвърли в понеделник информация, публикувана в американското издание Уошингтън поуст, според която той е предложил да издаде позиции на руски военни на украинските сили.

Става дума за информация от американското разузнаване, изтекла в социалната мрежа Дискорд, според която Пригожин е предложил на украинското разузнаване през януари да разкрие местоположението на руските редовни сили в замяна на това Украйна да изтегли войските си от Бахмут.

Войниците на "Вагнер" са в челните редици на руската офанзива за превземане на източния град, която продължава от месеци и е една от най-тежките битки от началото на войната.

Според американското издание предложението на Пригожин е било отхвърлено от Украйна, която не е имала доверие на приближения на Владимир Путин олигарх.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че докладът "изглежда като поредната измама".

В звуково съобщение, публикувано от пресслужбата му в Телеграм в понеделник, Пригожин нарече твърденията "глупости" и предположи, че зад атаката стоят жителите на московското предградие Рубльовка, където живее бизнес и политическият елит.

Пригожин критикува руското военно ръководство, че не снабдява "Вагнер" с достатъчно боеприпаси, вследствие на което загиват много негови войници в Бахмут.

Министерството на отбраната на Русия не е коментирало оплакванията на Пригожин в публичното пространство, но многократно е казвало, че предоставя на руските сили всички необходими ресурси и подкрепа.

Руският олигарх също така отрича твърденията, че се е срещал в Африка с Кирил Буданов, ръководител на украинското военно разузнаване, като твърди, че не е бил на континента от началото на конфликта в Украйна и описва идеята за телефонен разговор с него като смешна.

Преди близо седмица украинските сили съобщиха за значителен напредък край Бахмут, където са си върнали част от територията на града.

Вижте също Какво знаем за теча на секретни документи от Пентагона, свързани с войната в Украйна