"Обичам всички да сме наравно". Джак Никълсън, който знае как да цени успеха

Джак Никълсън

Той вече не се появява на екран, но остава един от най-големите актьори на 20 век. На 22 април звездата от "Сиянието" и "Полет над кукувиче гнездо" Джак Никълсън навърши 87 години. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Джак Никълсън, който в понеделник навърши 87 гоодини, пробива в киното бавно, но сигурно в средата на миналия век. След като настъпва първият му пробив, големите роли го заливат една след друга.

Днес Никълсън вече е носител на рекордните 12 номинации за наградите "Оскар".

Джак Никълсън, номиниран за най-добър актьор, пристига за връчването на наградите "Оскар" на 2 април 1974 г.

Актьорът израства в Ню Джърси с майка си и баба си. Майка му Джун Никълсън е едва на 17, когато го ражда, и двете решават тя да се представя за негова сестра, а баба му - за негова майка. Джак научава истината много по-късно, след като вече е звезда.

Когато завършва гимназия, се премества в Калифорния. Започва кариерата си в киното през 1958 г., като през първите близо 10 години играе предимно в нискобюджетни филми и не успява да пробие в по-сериозни продукции.

Затова, когато по-късно става звезда, той се научава да цени успеха си. Не му харесва и когато присъствието му действа респектиращо на другите. "Не съм човек на силата. Обичам всички да сме наравно", казва той пред Гардиън.

Никълсън държи статуетката "Оскар", която получава за най-добър актьор за ролята си в "Полет над кукувиче гнездо", 29 март 1976 г.

Когато избира ролите си, той не се води непременно по това дали филмът ще е успешен, вместо това преценява дали той самият е подходящ за тях. Сред предложенията, които е отказвал, са главните роли в "Кръстникът" и "Великият Гетсби".

Един от идолите му в киното е Марлон Брандо, с когото живее в съседство в Лос Анджелис дълго време, а сред любимите му режисьори са Джон Форд, Акира Куросава и Орсън Уелс.

Първият му пробив е във филма „Волният ездач“ от 1969 г. Следват "Пет леки пиеси", "Плътското познание", "Думи за нежност", „Изпепелени сърца“, „От другата страна“ и други. Две от най-известните му участия са в култовите "Сиянието" и "Полет над кукувиче гнездо".

Също така е режисирал три филма - "Карай, каза той", "Пътуване на юг" и "Двамата Джейк". Никълсън не е обявявал официално края на кариерата си, въпреки че не е участвал във филми от над десетилетие.

Джак Никълсън аплодира Коби Брайънт от "Лос Анджелис Лейкърс", 23 май 2008 г.

В свободното си време Никълсън обича да ходи на концерти, на баскетболни мачове, а често и да си остава вкъщи. Той обожава калифорнийския баскетболен отбор Лейкърс до такава степен, че в някои случаи се е налагало снимачните екипи да съобразяват снимките с графика на мачовете на отбора.

Никълсън не успява да се задържи в дълготрайна връзка. Той има шест деца от пет жени, като само с една от тях е сключвал брак.

Актьорът е носител на три награди "Оскар" - за ролите с в "Полет над кукувиче гнездо", "Колкото е възможно по-хубаво" и "Думи за нежност", и има още девет номинации. Само двама други актьори мъже имат три награди "Оскар" - Даниъл Дей-Люис и Уолтър Бренан.

Никълсън е носител още на три награди БАФТА, шест награди "Златен глобус" и една "Грами". През 1994 г. е отличен за цялостен принос от Американския филмов институт.

Вижте също Ед О'Нийл, който избра актьорското майсторство пред организираната престъпност