Три линии. Какви са новите укрепления на Украйна срещу руско настъпление

Бетонна землянка. Тя е част от новата система от отбранителни укрепления на Украйна. Показана е на медиите на 11 март близо до украинския град Запорожие. Конкретното местонахождение се пази в тайна. 

Украйна започва изграждането на близо 1000 километра защитни укрепления. Президентът на страната Володимир Зеленски казва, че това е една част от стратегията как руското настъпление да бъде спряно.

Украйна в последните месеци подобрява стратегическата си позиция въпреки недостига на оръжия. Това каза Зеленски в интервю пред френската телевизия BFM на 11 март. Той предположи, че ситуацията може да се промени отново, ако страната не получи нови военни доставки.
 

Работник заварява част от бетонна землянка, която ще е част от новите украински укрепления.

„Ситуацията е много по-добра, отколкото беше през последните три месеца“, казва Зеленски. 
 

Изграждането на три отбранителни линии е "мащабна задача, но темпото е добро", казва Зеленски.

Украйна все повече използва сглобяеми бойни укрития, направени от стоманобетон. Те се появиха за първи път в Донбас на места като Авдиевка и Маринка, а в момента се разполагат в райони, където руските удари са много вероятни.
 

Работници монтират част от масивна бетонна ограда.

Украинският премиер Денис Шмихал съобщи през януари, че Киев е отделил 466 млн. долара за изграждането на укрепления. По думите му сумата е рекордна.

Пирамидални противотанкови препятствия, известни като "драконови зъби", които подлежат на проверка, преди да бърат монтирани

Украинските войски изграждат укрепленията в очакване на руска офанзива през пролетта. Има опасения, че напредъкът на строителството не е достатъчно бърз, написа американското издание Уолстрийт Джърнъл на 7 март.

Наскоро изградено окопно укрепление.

Близо 25 месеца след нахлуването на Русия в Украйна, тактиката с изграждане на укрепителни съоръжения от Първата световна война продължава да се използва във военни действия.

Володимир Зеленски предупреди, че спирането на настъплението на руските сили ще бъде все по-трудно, ако украинската армия не бъде достатъчно снабдена с боеприпаси и оръжие. 

На 13 март страните от Европейския съюз (ЕС) се споразумяха да предоставят 5 млрд. евро за допълнителна военна помощ на Украйна.

На 14 март германският парламент обаче отново отказа да изпрати на Киев далекобойни ракети "Таурус", а новият пакет военна помощ от САЩ стои под въпрос заради трудното гласуване в двукамарния парламент и съпротивата на представителите на Републиканстата партия.

Киев строи укрепления, които се простират на 1200 километра. Целта е да се удържа руската армия и да не се позволява на окупатора да напредва на фронта, докато Украйна получи още западно оръжие