Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всичко, което е необходимо за победата". ЕС ще отдели още 5 млрд. евро за военна помощ за Украйна


Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел, 5 март 2024 г.
Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел, 5 март 2024 г.

Страните от Европейския съюз (ЕС) се споразумяха да предоставят 5 млрд. евро за допълнителна военна помощ на Украйна, предадоха световните агенции в сряда вечерта. Отпускането на новата сума е част от реорганизацията на европейския фонд, от който Киев получи навременна подкрепа в борбата си срещу руската инвазия.

Новината идва няколко седмици след втората годишнина от началото на войната в Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г. В края на миналата година унгарският премиер Виктор Орбан наложи вето над пакет с нова помощ за Украйна от ЕС на стойност 50 млрд. евро. В началото на февруари ЕС все пак постигна съгласие за изпращането на помощта.

Сега 27-те страни членки се съгласиха да преразгледат и Европейския механизъм за подкрепа на мира. Това е извънбюджетен фонд на ЕС, чиято цел е да предотвратява конфликти и да укрепва международната сигурност. От него се възстановяват средства на страните членки, които изпращат боеприпаси в държавите, които ЕС подпомага.

„Посланието е ясно: ще подкрепим Украйна с всичко, което е необходимо за победата“, написа върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел в платформата Екс (бившия Туитър).

„Украйна се нуждае от повече оръжия и оборудване, ние ще ги предоставим в достатъчни количества и по координиран начин“, каза белгийската външна министърка Хаджа Лахбиб.

„Това е още една мощна и навременна демонстрация на европейското единство и решимост за постигане на общата ни победа“, каза и украинският външен министър Дмитрий Кулеба.

До споразумението в Съвета на Европейския съюз тази седмица се стигна след месеци на спорове, в центъра на които стояха Франция и Германия.

Като поддръжник на европейската отбранителна промишленост, Франция настояваше за приоритетно изпращане на европейски оръжия. Други държави, сред които и Германия, застъпиха тезата, че тази политика ще попречи на усилията Украйна да получи оръжия възможно най-бързо, дори те да идват от страни извън ЕС.

Сегашното споразумение е компромис, който ще даде гъвкавост в новата военна помощ за Украйна, казаха дипломати след приемането на решението.

В окончателния му текст пише, че новата помощ трябва да дава приоритет на европейската отбранителна промишленост, като „по изключение позволява гъвкавост в случаите, когато тя не може да предостави в срокове, съвместими с украинските нужди“.

Очаква се този компромис да подпомогне финансирането на инициатива на Чехия за закупуване и доставяне на 800 хил. артилерийски снаряда в Украйна. Тези боеприпаси ще дойдат от страни извън Европа.

Първите доставки от инициативата се очаква да пристигнат в Украйна най-късно през юни, каза чешкият съветник по националната сигурност Томаш Пояр, цитиран от Ройтерс.

Компромисът включва и мерки в съответствие с исканията на Унгария, която преди това блокира изплащането на средства за Украйна от фонда и заяви, че отказва вноските ѝ в него да финансират оръжия за Киев.

Съгласно сегашното споразумение унгарските вноски ще се използват за финансиране на военна помощ за други държави, казват европейски представители.

По данни на ЕС Европейският механизъм за подкрепа на мира до момента е бил използван за отпускане на около 6,1 млрд. евро за военна помощ за Украйна.

Миналата година Борел предложи да се създаде нов фонд в рамките на този извънбюджетен механизъм, който да е насочен специално към подпомагане на Киев. Идеята на Борел беше този фонд да е със самостоятелен бюджет до 5 млрд. евро годишно за следващите 4 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG