Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имаме сделка". ЕС постигна съгласие за помощта от 50 млрд. евро за Украйна


Унгарският премиер Виктор Орбан и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.
Унгарският премиер Виктор Орбан и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Европейският съюз постигна съгласие сред лидерите на страните членки за отпускането на 50 млрд. евро помощ за Украйна до 2027 г. Сумата ще бъде заложена в европейския бюджет, след като преди месец Унгария наложи вето на решението.

Новината идва на фона на блокираната военната помощ за Украйна от републиканците в Конгреса на САЩ и липсата на достатъчно боеприпаси и оръжия в Украйна. С помощта на Запада Киев се защитава вече две години след непровокираната инвазия на Русия в Украйна, но не успя да извърши мащабна контраофанзива в последната година.

"Имаме сделка", съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в социалната мрежа X.

Всички 27 държавни и правителствени ръководители в ЕС одобриха предоставянето на допълнителни 50 милиарда евро за Украйна от европейския бюджет, Мишел. По неговите думи решението води до предвидимост в европейската помощ за Киев.

Досега Унгария се въздържаше да подкрепи споразумението за промени в бюджета на ЕС заради Украйна. Орбан първо се противопоставяше и блокира помощта, а след това предложи бюджетните преводи към Киев да бъдат одобрявани всяка година.

С днешното решение се предвижда посочената сума да бъде изплащана в следващите три години.

Унгарският премиер промени решението си, след като в неделя "Файненшъл таймс" съобщи, че Европейският съюз (ЕС) обмисля да спре изцяло европейските фондове на Унгария, ако страната наложи вето върху помощта за Украйна.

Будапеща традиционно се обявява против финансова и военна помощ за Киев и поддържа добри отношения с Москва от началото на непредизвиканата руска агресия в Украйна през 2022 г.

През ноември ЕК одобри на Унгария да бъдат изплатени авансово 900 млн. евро., което е част от фондовете за възстановяване на страната след пандемията от COVID-19, които бяха замразени в края на 2022 г. Според Ройтерс така ЕК се е опитала да убеди Унгария да оттегли ветото, което спира помощта за Украйна.

През 2020 г. ЕС за първи път обвърза европейските фондове с прилагането на върховенството на закона в страните членки. Унгария стана първата страна в 27-членния блок, която трябва да промени законодателството си, за да не загуби милиарди евро финансиране.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG