"Ходещи" дронове. Следващата фаза на безпилотната битка в Украйна

Руски войник тества безпилотен самолет в Донецка област в Украйна през февруари

Въздушен боен дрон неутрализира наземен военен дрон, докато разузнавателен дрон заснема операцията. Ще стане ли скоро това обичайна ситуация на фронтовата линия? Летателните безпилотни апарати са на въоръжение отдавна, а опитите с машини по земя продължават от десетилетия. Докъде стигат тестовете?

Съвременното бойно поле се промени благодарение на дронове във въздуха и в открито море, а сега изглежда, че и Русия, и Украйна се стремят да разположат голям брой наземни безпилотни апарати на украинска територия.

Бойни наземни дронове, разработени чрез украинската платформа Brave1

Наскоро публикуван видеоклип показва до каква степен безпилотните средства променят съвременното бойно поле. На записа се вижда как два руски наземни дрона, въоръжени с гранатомети, са унищожени от украински въздушни дронове, като всичко това е заснето от висящ наблизо разузнавателен дрон.

Това е само едно от няколкото визуални изображения, публикувани през последните седмици, в които са представени безпилотни наземни превозни средства (БПЛА). В други клипове се вижда как такъв дрон отправя залпове от трасиращи куршуми по руска позиция на украинския фронт. И също как безпилотен апарат на колела камикадзе прекарва масивно взривно устройство през открит терен, преди да се взриви под мост в контролирана от Русия територия.

Безпилотен автомобил за поставяне на мини преминава изпитания в руската област Белгород през април.

Наталия Кушнерска - ръководител на Brave1 - украинска правителствена организация, която помага за насочването на частни изобретения към внедряване в армията на отбраняващата се от руската агресия страна, каза пред Радио Свободна Европа/Радио Свобода, че организацията е "превърнала разработването на наземни роботи в един от основните си приоритети, за да настигне другите безпилотни системи".

По думите ѝ Brave1 е представила повече от 200 проекта за безпилотни апарати на своята платформа и досега е тествала 50 от тях.

Британски войници във Франция стоят сред пленени германски автомобили за разрушаване с дистанционно управление "Голиат" по време на битката за Нормандия през 1944 г.

Наземни дронове са използвани за пръв път в бойни действия от Съветския съюз (СССР) по време на инвазията във Финландия през 1939 г. Съветските "телетанкове" са били конвенционални танкове, оборудвани със система за радиоуправление. Машините са ограничени от това, че хората трябва да ги управляват и да насочват оръжията от разстояние без помощта на съвременни видеоканали. Съобщава се, че съветските "телетанкове" са използвани за последен път в бойни действия през 1942 г. по време на Втората световна война.

Също така по време на войната германските военни създават сухопътен дрон камикадзе, наречен Голиат. Бойното средство с размерите на автомобил е било заредено с експлозиви. Управлявано е чрез жица, която се е влачела зад него, докато си е проправяло път към вражеските позиции. Произведени са хиляди "дронове за разрушаване", но те се оказват бавни и тромави. А и твърде уязвими на артилерийски огън.

Русия, 20 април 2022 г. - верижни безпилотни бойни наземни машини Уран-9, като част от колона с военна техника, се насочват от Алабино.

От Втората световна война досега има множество опити за възраждане на концепцията за наземен боен дрон, но с ограничен успех. Руският безпилотен танк "Уран-9" е използван в бойни действия по време на гражданската война в Сирия през 2018 година, но според съобщенията се е справил толкова зле, че един офицер отбелязва, че системата е на поне десетилетие разстояние от това да бъде готова за битка. Машината все още не е била разполагана в Украйна.

Майкъл Бойл - доцент в университета "Рутгерс" и автор на книга за войната с дронове, каза пред Радио Свободна Европа/Радио Свобода, че има няколко причини за бавното развитие на бойните наземни дронове.

"Първата е теренът", каза той. Докато въздушните дронове по принцип могат да летят свободно като птиците, морските дронове също се движат като относително неограничено, то наземните "трябва да могат да се придвижват бързо по неравни повърхности, за да изпълнят задачата си и да го правят под обстрел", добави Бойл.

Препятствия като канавка или намотки от бодлива тел, които войник може лесно да прескочи, представляват непреодолима бариера за много наземни дронове.

Товарно превозно средство UGV по време на тестване от украинската организация Brave1

Друг ключов фактор е цената.

"Разработването на сухопътно превозно средство, което може да работи по неравен терен от разстояние и да бъде интегрирано с други военни части, е скъпо", каза още Бойл.

Докато безпилотните самолети камикадзе, които струват няколкостотин долара, редовно участват в еднократни мисии, наземните дронове, които са достатъчно големи и усъвършенствани, за да се движат по осеяните с мини бойни полета, "обикновено не са за еднократна употреба по същия начин", отбеляза той. Експертът добави, че "комуникационната инфраструктура с [наземни дронове] трябва да бъде особено сигурна, поне засега, докато остават толкова скъпи, а това представлява нова бариера за навлизане" на тези машини на въоръжение.

Наземен дрон за евакуация, тестван от Brave1

Кушнерска каза още, че най-обещаващият от проектите за наземни дронове, които Brave1 тества, е превозно средство, предназначено за транспортиране на ранени от бойното поле. "Комуникацията с военните ни показа, че защитниците понасят много от загубите си по време на евакуацията на ранените".

Тя добави, че дистанционно управлявано или автономно превозно средство би могло да заеме мястото на трима до шестима войници, необходими за пренасянето на ранен войник от фронтовата линия.

"Очакваме, че до края на 2024 г. този [евакуационен] безпилотен автомобил ще се превърне в систематична част от действията на нашата армия", прогнозира Кушнерска.

Вижте също Китайски 5G и сателити. Как Пекин помага на Москва във войната срещу Украйна