Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китайски 5G и сателити. Как Пекин помага на Москва във войната срещу Украйна


Украински войник проверява връзката с боен безпилотен дрон Vampire преди полет над фонтовата линия, Запорожия, 2 февруари 2024 г.
Украински войник проверява връзката с боен безпилотен дрон Vampire преди полет над фонтовата линия, Запорожия, 2 февруари 2024 г.

Китай отказва да осъди войната на Русия в Украйна, но отрича и да снабдява агресора с оръжие. Пекин обаче осигурява високи технологии, които иначе биха били недостъпни за Москва, а това може да промени ситуацията на фронта. Как става това?

Русия засилва сътрудничеството си с Китай в областта на 5G и сателитните технологии и това подпомага военната агресия на Москва срещу Украйна. Предупреждението е от нов доклад на базирания в Лондон аналитичен център за сигурност Royal United Services Institute (RUSI).

В анализа, публикуван в началото на март, се казва, че въпреки че интегрирането на 5G мрежите на бойното поле може да срещне вътрешни пречки в Русия, китайската инфраструктура в помощ на руските сателитни системи е факт и може да "улесни руските военни действия в Украйна".

Пекин продължава да поддържа тесни връзки с Москва и отказва да осъди инвазията ѝ в Украйна. Комунистическото правителство на Китай твърди, че не предоставя оръжия за Русия, но ѝ оказва икономическа подкрепа, която помага на Кремъл да компенсира част от щетите, които вълните мащабни западни санкции нанасят върху икономиката ѝ.

Режимът в Кремъл е под санкции от незаконното анексиране на Крим през 2014 г., а от повече от две години западните съюзници налагат все повече и повече ограничения на Русия заради войната, която тя започна.

Западните правителства многократно са обвинявали Китай, че подпомага потока от технологии за военните действия на Русия въпреки западните санкции.

В доклада на RUSI се описва подробно как сътрудничеството между Русия и Китай в областта на 5G и сателитните технологии може да помогне на Русия и на бойното поле в Украйна.

"Широкото разгръщане на безпилотни летателни апарати и модерно телекомуникационно оборудване е от решаващо значение на всички фронтове в Украйна - от събирането на разузнавателна информация до кампаниите за въздушни удари", се казва в доклада.

Тези технологии, "макар и от решаващо значение", изискват постоянна свързаност и геопространствена подкрепа, което прави сътрудничеството с Китай ключово, ако Москва се надява на някакъв военен пробив."

Защо са важни 5G мрежите

Според доклада на британския институт разработването на 5G мрежи е придобило особено значение в руско-китайските стратегически отношения през последните години, което е довело до поредица от споразумения между китайския технологичен гигант Huawei и руските компании MTS и Beeline. И двете последни са под санкции от страна на Канада за това, че са свързани с руския военно-промишлен комплекс.

Има потенциала да промени ситуацията на бойното поле.

5G е технологичен стандарт за клетъчни мрежи, който позволява по-висока скорост на предаване на данни от предшественика си 4G. Според доклада на RUSI 5G "има потенциала да промени ситуацията на бойното поле", защото ще позволи по-добро проследяване на военни обекти, по-бързо прехвърляне и обработка в реално време на големи масиви от данни от сензори и ще усъвършенства комуникациите.

Това са "точно характеристиките, които биха могли да направят руско-китайското сътрудничество в областта на 5G изключително полезно във военно време - и следователно да създадат повишен риск за Украйна", се казва още в доклада.

Въпреки че в анализа се казва, че за момента съществуват "оперативни и институционални ограничения" за интегрирането на 5G технологията на бойното поле от страна на Русия, тя има предимства, които я правят "привлекателен приоритет" за Москва. Думите са на Джак Кроуфорд, анализатор в RUSI и един от авторите на документа.

"Тъй като Русия продължава да търси предимства на бойното поле пред Украйна, неотдавнашните подобрения в технологиите за защита на 5G от смущения правят 5G комуникациите - както на земята, така и с въздушни оръжия и превозни средства - още по-привлекателен приоритет", каза Кроуфорд в отговор по електронната поща на въпроси на Свободна Европа (RFE/RL).

Какво е значението на сателитните технологии

Спътниковите технологии обаче вече са във фокуса на сътрудничеството между Китай и Русия, се казва в доклада, като се посочват неотдавнашните важни развития в сътрудничеството между руската система за спътникова навигация (ГЛОНАСС) и китайския ѝ еквивалент "Бейдоу".

През 2018 г. Русия и Китай се споразумяха за съвместното прилагане на ГЛОНАСС/Бейдоу, а през 2022 г. решиха да изградят три руски станции за наблюдение в Китай и три китайски станции в Русия. Вторите са разположени в град Обнинск на около 100 км югозападно от Москва, в сибирския град Иркутск и в Петропавловск-Камчатски в руския Далечен изток.

Спътниковите технологии могат да събират изображения, метеорологични данни и информация за терена, да подобряват управлението на логистиката, да проследяват движението на войските и да повишават прецизността при идентифициране и елиминиране на наземни цели.

Според доклада ГЛОНАСС вече осигурява възможност за нанасяне на руски удари с ракети и дронове в Украйна чрез спътникова корекция и подпомага комуникациите между руските войски.

Ще позволи на Москва да използва все повече сателитното сътрудничество с Китай във войната

Очакваното изграждане на станцията за наблюдение на Бейдоу в Обнинск, най-близката от трите китайски станции до Украйна, ще позволи на Москва да използва все повече сателитното сътрудничество с Китай във войната, предупреждават от RUSI.

През 2022 г. руската компания "Ракурс", която предоставя софтуерни решения за фотограметрия, на географски информационни системи (GIS) и дистанционно наблюдение, подписа споразумения за обмен на сателитни данни с две китайски компании. Сделките имаха за цел да заменят договорите със западни сателитни компании, които преустановиха доставката на данни в Русия след като Москва нападна Украйна през февруари 2022 г.

Двете компании - HEAD Aerospace и Spacety - са под санкции от страна на Съединените щати за предоставяне на сателитни изображения на места в Украйна на структури, свързани с наемническата военизирана групировка "Вагнер" на вече мъртвия приближен до Владимир Путин - Евгений Пригожин.

"Засега не можем да проследим как точно тези споделени данни са послужили за вземането на конкретни решения на фронтовата линия", заяви пред Свободна Европа (RFE/RL) Роман Колодий, експерт по сигурността в Карловия университет в Прага и един от авторите на доклада.

"Въпреки това, тъй като "Ракурс" е партньор на руското Министерство на отбраната, е много вероятно тези данни в крайна сметка да засилят геопространствените способности на Русия и във военната област."

Санкции срещу Китай

Динамичното взаимодействие на Москва с китайски компании "може да подобри руската военна логистика, разузнавателните способности, геопространственото разузнаване и разполагането на безпилотни самолети в Украйна", се казва в доклада на RUSI.

Документът се появява в момент, в който западните съюзници увеличават усилията си да противодействат на опитите на Русия да заобиколи и избегне икономическите санкции, наложени ѝ от САЩ, ЕС, Великобритания, Канада и други, наложени ѝ в отговор на военната агресия срещу Украйна.

На 23 февруари, в навечерието на втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия, САЩ наложиха санкции на близо 100 субекта, които помагат на Русия да заобиколи търговските санкции и "осигуряват задкулисна подкрепа за руската военна машина".

Списъкът включва китайски компании, обвинени в подкрепа на "военно-промишлената база на Русия".

Форум

XS
SM
MD
LG