Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гледайте Студио България

19 юни 2024, сряда

Loop Sliven pedofil 1.mp4
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

Българската съдебна система е на колене пред доказан педофил.

Почти две години след като 14 деца подават жалби и свидетелстват срещу него, съдът отказва да даде ход на делото.

Става въпрос за мъж, осъден във Великобритания за педофилия и издирван от властите там. Той се казва Даниел Хъл. Българските власти отказват да го предадат.

Почти две години 14 деца растат между датите на провалените дела и усещането, че няма да получат справедливост.

В Студио България с Генка Шикерова гостуват адвокат Стойко Славов, един от защитниците на децата, и Росица Кратункова от Фондация „За Надежда“.

LOOP Andrea Banda Banda+Chefo
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

Те бяха скрити в процента "други партии" в проучванията "за кого ще гласувате". Нито една социологическа агенция не отчете, че те излизат от виртуалния и влизат в реалния свят на политиката. Как социалните мрежи вкараха "Величие" в парламента?

Влизането на партия „Величие“ в Народното събрание изненада социолозите, но в интернет хората, които подкрепят основателите ѝ Ивелин Михайлов и Николай Марков, изобщо не бяха учудени. Те почти нямаха появи по телевизиите, но популярността им в YouTube и TikTok мотивира близо 100 хилядa души да гласуват за тях.

Всичко това идва на фона на изключително ниска избирателна активност, която се изрази в по-ниския действителен брой гласове за всички партии без ДПС и ИТН. Движението за първи път се яви на избори начело с Делян Пеевски. По-малко гласове от на предишни избори има дори победителят ГЕРБ с лидер Бойко Борисов.

Най-сериозен е спадът за коалицията ПП-ДБ, което обаче доведе до оставката само на Христо Иванов.

Как изглежда всичко това в очите на хората, които произвеждат съдържание за социалните мрежи и разговарят с последователите си там ежедневно? Гости на Генка Шикeрова са Андреа Банда Банда и Стефан Попов – Чефо.

Социалните мрежи не са нещо далечно и нещата, които се случват и обсъждат там, трябва да им се обръща внимание, както от масовите медии, така и от социолозите и политиците“, каза Андреа Банда Банда. По думите ѝ „много е важно да се превеждат нещата от интернет към телевизия и от телевизия към интернет и да има връзка“.

По думите на Стефан Попов – Чефо „Възраждане“ и „Величие“ много обичат да говорят за едно зловредно американско влияние“, но тяхното присъствие в интернет копира световните практики. „Те използват похвати, които най-добрите западни и американски ютюбъри и създатели на съдържание правят“, каза Чефо. Според него „другите партии не са така ловки в този вид маркетинг“.

Предизборната кампания за изборите на 9 юни не доведе до повишаване на избирателната активност. За народни представители гласуваха 34 на сто от имащите право на глас. Това е по-малко в сравнение с гласувалите на изборите през април 2023 г., когато до урните отидоха малко над 40 на сто от гласоподавателите.

Заредете още

XS
SM
MD
LG