Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ветеринар, политолог, вирусолог. Българската звезда в медийната машина на Лукашенко


Пламен Пасков в някои от превъплащенията си пред "Беларус 1"
Пламен Пасков в някои от превъплащенията си пред "Беларус 1"

Веднъж е политик, друг път е политолог, а напоследък е вирусолог. Участва в новините и в най-популярните публицистични предавания на държавната телевизия в Беларус. Говори как коронавирусът е измислица, как изборите в САЩ са фалшифицирани и как Джордж Сорос организира по един и същи начин антиправителствените протести в България и Беларус. За изредените твърдения може и да няма доказателства, но за българина Пламен Пасков винаги има ефирно време по канала “Беларус 1”.

Първата му поява е на 14 август тази година, броени дни след проведените избори за президент, които Европейският съюз и САЩ не признават за честни. Тогава започват масовите протести срещу Александър Лукашенко, при които хиляди граждани са арестувани. Тогава Пасков се появява в петъчното вечерно обзорно публицистично предаване “Панорама” (съвпадение с името на подобно предаване по БНТ - б.р.). Българинът е представен като известен политик.

И докато известността е нещо относително, то Пасков наистина е изкушен от политиката. През 2015 г. е кандидат за кмет от проруската партия “Атака” в родния си Димитровград. Година по-късно е независим кандидат за президент на България и в представянето си пред БНТ тогава казва, че страната е под “външно колониално управление”, нарича Съединените щати “окупатор”, обявява се против НАТО. На изборите получава 10 103 гласа, което му дава 0,26%.

Той обяснява в ефир как “външни сили” организират протестите в Беларус и България, стига до американския финансист Джордж Сорос и повтаря голяма част от тезите на режима на Лукашенко. Според Пасков “кукловодите” нарочно са търсели прилика - три дами са лидерки на протеста в Беларус, а трима мъже - “Отровното трио”, са лидери на протеста в България.

Следва участие в новините на 5 септември, когато Пасков е представен само като политик. Тогава той казва, че нищо добро не очаква хората в Беларус ако изберат да тръгнат към ЕС, както е направила България.

Откровено казано, съм много зает човек и не съм следил беларуската държавна телевизия какво са представили.
Пламен Пасков

“Имаше няколко части. Те взеха интервю от мен по Скайп. Кога и дали са го излъчвали и в какъв вид, честно казано аз не знам”, каза Пасков в телефонен разговор със Свободна Европа. Думите му обясняват защо в двете участия той е на един и същи фон и с еднакви дрехи. Първоначалното интервю е разделено на части и излъчвано в различните предавания на “Беларус 1”. “Откровено казано, съм много зает човек и не съм следил беларуската държавна телевизия какво са представили, как са го направили и дали изобщо са го публикували”.

На 26 октомври обаче фонът и дрехите са нови и Пламен Пасков отново е в новините на беларуската държавна телевизия и говори за липсата на условия за “цветна революция”. Така в Русия наричат протестите в бившите държави от СССР с искания за проевропейско управление.

На 2 ноември Пасков отново е в новините и пак предупреждава, че европейският път на развитие носи опасност от “унищожаване на индустрията под формата на приватизация” и дава отново за пример България. В тези участия е представен като политолог.

Последното засега участие на Пасков по “Беларус 1” е на 11 ноември. Този път вече е вирусолог. Казва, че и втората вълна от COVID-19 е като първата - “медийна и дезинформационна”.

Кой от всички етикети е верен?

Пламен Пасков е ветеринарен лекар, който е роден в Димитровград, където има кабинет и в момента. Самият той разказва, че от години работи на руския пазар, където е разработил “ветеринарен софтуер” и се занимава основно с “разработка на маркетингови изследвания”. В представянето си по БНТ преди изборите за президент през 2016 г. той казва, че този бизнес е доста успешен. “Даже неприлично е да се каже колко успешен”.

В политиката обаче опитите му са неуспешни. През 2019 г. е в листата на партия “Възраждане” като кандидат за член на Европейския парламент. Тогава партията получава малко над 20 хиляди гласа, което е 1,04%.

По-късно участва в прояви на “Възраждане” и казва, че подкрепя партията, на чиито събития се издигат антизападни лозунги и често се веят руски знамена. “Аз помагам на “Възраждане”, но нито съм член, нито съм активист, нито съм пропагандист”, казва Пасков.

Пасков има популярен канал в YouTube, който има десетки хиляди последователи. Публикува видео коментари почти всеки ден, понякога и по няколко пъти на ден. Защитава противника на мерките срещу коронавируса доц. Атанас Мангъров, критикува опозицията в Беларус, споделя обвиненията на Доналд Тръмп за измама в американските избори.

Пред Свободна Европа Пасков казва, че е подкрепял Лукашенко, a някога е подкрепял и Путин, но вече не. Позициите му обаче съвпадат с тези на прокремълските медии в Русия и подкрепящите Лукашенко в Беларус. В предизборната кампания на “Възраждане” преди година е представен като “едно от най-разпознаваемите лица на антисистемната политическа сцена”.

Защо Беларус?

Пламен Пасков поддържа и руска версия на канала си в YouTube. Често разменя гостувания с други видео коментатори от Русия, където също са му слагали етикета “политолог”. Разказва, че рядко са го питали като какъв да го представят. “Когато са ме питали, аз съм им казвал: “Аз съм ветеринарен лекар, имам 30-годишна практика, имам бизнес в няколко страни… Дали ще ме пишете политолог, политик, вирусолог или кардиолог - това вече си го решава съответната медия“, обяснява Пасков.

“Те ми отговарят: “Не, щом ще говорим за политика, при нас всички са политолози”. И на мен ми омръзна да се караме”.
Пламен Пасков

Разказва, че в Русия редовно го представят като “български политолог” и че той се е опитвал да обясни, че няма такава диплома. “Те ми отговарят: “Не, щом ще говорим за политика, при нас всички са политолози”. И на мен ми омръзна да се караме”.

Как държавната телевизия в Беларус попада точно на него? Пасков разказва, че е получил обаждане от продуцента на предаването, който му е обяснил темата на разговора и го е поканил за участие. Включванията му винаги са онлайн от неговия апартамент.

Пасков не е единственият коментатор по различни теми в беларуската телевизия. Каналът “Настоящее время” разпозна една и съща жена, която е представяна веднъж като многодетна майка, която е възмутена от “насилието на протестиращите”. Следващият път Юлия Артюх вече е участник в автопоход в подкрепа на Лукашенко. В сутрешния блок отново Юлия е млада и успешна гражданка, която говори за добрите условия за развитие в Беларус, а на следващия ден вече е представител на сдружение на майки на болни деца.

Според опозиционни медии в държавната телевизия на Беларус вече има дефицит от поддръжници на Лукашенко и затова им се налага да използват едни и същи хора за различни роли.

“Аз участвам в телевизии, но не гледам телевизии, защото нямам телевизор и нямам време”, коментира ситуацията Пламен Пасков пред Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG