Връзки за достъпност

Извънредни новини

Партията на Цветанов ще е "Републиканци за България". Той поиска оставка на Борисов, но не и на Гешев


Изявите на Цветан Цветанов в последната година са свързани с основания от него Евро-атлантически център за сигурност
Изявите на Цветан Цветанов в последната година са свързани с основания от него Евро-атлантически център за сигурност

Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов ще участва в следващите парламентарни избори с новата си партия "Републиканци за България", която предстои да бъде учредена в края на септември. Това обяви самият той в интервю за бТВ в четвъртък.

Цветанов посочи като потенциален бъдещ партньор на формацията му коалицията на "Да, България" и ДСБ – "Демократична България", защото имали сходни програми. Освен това прогнозира, че партията му може да постигне резултат, близък до този на ГЕРБ – около 500 хил. души. (на последните парламентарни избори ГЕРБ спечели над 1 милион и 100 хиляди гласа - б.р.)

Попитан дали очаква хора от структурите на най-голямата управляваща партия да се присъединят към новия му проект, той потвърди и подчерта, че много от членовете на ГЕРБ са несъгласни с политиката на настоящото ръководство. На въпрос дали наскоро напусналата парламента Джема Грозданова ще е сред лицата на "Републиканци за България", Цветанов не даде конкретен отговор.

По думите му сред хората в провинцията цари страх от властите, защото са заплашвани с проверки, ако се присъединят към новата партия. Като пример бившият заместник на Бойко Борисов посочи, че спортният министър Красен Кралев се е интересувал с кого се е срещал Цветанов по време на последното си посещение във Варна.

По отношение на продължаващите повече от месец протести, той подкрепи искането за оставка на правителството, но не и на главния прокурор Иван Гешев. Според него по този въпрос трябва да се действа по законодателен път, но това може да се случи в рамките на следващия парламент.

Цветанов коментира и темата със записите и снимките от спалнята на Борисов, отбелязвайки, че според него става въпрос за автентичен запис на премиера. Отрече, че има нещо общо с фотографиите, защото по думите му те са направени от жена.

"Хората от близкото му обкръжение не ги познавам. Аз имам много по-различна ценностна система. Имам здраво семейство, не се отказвам и не предавам приятелите си, а стоя зад тях", добави Цветанов.

Цветан Цветанов официално прекрати членството си в ГЕРБ през юни, след като през 2019 г. подаде оставка като депутат и като председател на групата на ГЕРБ в парламента заради т.нар. "Апартаментгейт".

Прокуратурата започна проверка по случая на 20 март 2019 г. след серия публикации на Свободна Европа за мезонет, придобит от Цветанов за много по-ниска цена от пазарната. Оказа се, че той е разменил новопридобития имот за два свои стари апартамента, които в същия ден са станали собственост на бивш негов подчинен – IT специалист към партия ГЕРБ. Този подчинен по-късно е назначен в държавното "Ръководство въздушно движение".

Прокурорската преписка беше образувана по сигнал на гражданското движение "БОЕЦ", но на 18 май прокурор Валентина Маджарова от Специализираната прокуратура я прекрати. Тогава от движението обжалваха постановлението ѝ с мотива, че "не е извършила нито едно действие", което да сочи, че разследването е водено по същество. Според "БОЕЦ" тя не е установила реалната цена на закупения луксозен апартамент, нито на двете други жилища, за които той е бил разменен.

Година преди тази сделка управляващата партия беше променила Закона за устройство на територията по начин, който позволява доизграждането на спрения по онова време небостъргач в квартал "Лозенец" – "Златен век". Небостъргачът се строи от фирма "Артекс", именно от която Цветанов придобива луксозния имот с личен асансьор, вписан в нотариалния акт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG