Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гражданско движение обжалва отказа на прокуратурата да потърси истината за "Апартаментгейт"


Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

Неправителствената организация "БОЕЦ" оспори решението на прокурорите да се откажат от образуване на наказателно производство срещу Цветан Цветанов по случая, известен като "Апартаментгейт". В петък организацията внесе съответната жалба в Апелативната специализирана прокуратура.

Прокуратурата започна разследване на бившият "номер 2" в ГЕРБ Цветан Цветанов на 20 март 2019 г. Решението за това беше взето след серия публикации на Свободна Европа за мезонет, придобит от Цветанов за много по-ниска цена от пазарната. Оказа се, че той е разменил новопридобития имот за два свои стари апартамента, които в същия ден са станали собственост на бивш негов подчинен – IT специалист към партия ГЕРБ. Този подчинен по-късно е назначен в държавното "Ръководство въздушно движение".

Година преди тази сделка управляващата партия е променила Закона за устройство на територията по начин, който позволява доизграждането на спрения по онова време небостъргач в квартал “Лозенец” - „Златен век“. Небостъргачът се строи от фирма “Артекс”, от която Цветанов придобива луксозния имот с личен асансьор, вписан в нотариалния акт.

Цветанов подаде оставка като депутат и като председател на групата на ГЕРБ в парламента. Пред БНТ той заяви: "няма кой да ме накаже". В отговор премиерът Борисов отстрани Цветанов и от ръководството на партията.

На 18 май тази година прокурор Валентина Маджарова е прекратила проверката с постановление на специализираната прокуратура, публикувано в сряда вечерта. Проверката е водена по сигнал на гражданството движение "БОЕЦ", което в петък оспори отказа от образуване на досъдебно производство.

От организацията твърдят, че прокурорката "не е извършила нито едно действие", което да сочи, че разследването е водено по същество. Според "БОЕЦ" тя не е установила реалната цена на закупения луксозен апартамент, нито на двете други жилища, за които той е бил разменен. Не са били извършени експертни оценки, не са били приложени и становища на вещи лица, които да установят тези цени. А именно след такава експертиза би могло да се разбере дали сделката е имала симулативен характер, би се установило дали Цветанов е укрил данъци и такси и дали той е извършил нерегламентирано плащане на разликата в цената, казват от "БОЕЦ".

От организацията допускат, че разликата в цената ​"би могла да е и част от корупционна схема, като Цветанов получава този „подарък” срещу прокарването на законодателна поправка, в качеството му на депутат и председател на групата в Парламента на управляващата партия ГЕРБ, която обслужва интересите на продавачите".

"БОЕЦ" изисква от Прокуратурата да образува наказателно производство, в хода на което да се изяснят всички представени данни и да бъде разследвана информацията по същество.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG