Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Венецуелска армия и наука, извадена на светло


Добро утро,

Най-важното дотук:

- Тръмп

- Гуайдо

- Банов

Президентът Тръмп няма да може да налага импортни мита по причини, свързани с националната сигурност. Членове на Конгреса лансираха няколко законодателни решения, с които да ограничат правомощията му.

Прокурорите в САЩ сами ще преценят как да оповестят резултатите от разследването си за руската намеса в американските избори. Президентът Тръмп заяви, че няма да им се меси. По-рано през седмицата стана ясно, че разследването на Робърт Мюлър е приключило.

Опозиционният лидер на Венецуела Хуан Гуайдо е говорил с армията в търсене на подкрепа срещу Мадуро. За това пише самият той в статия за „Ню Йорк Таймс“. По-рано вчера Върховният съд на Венецуела му забрани да напуска страната и му блокира сметките.

България: записи и магистрали

Онова, което започна като разследване на пари срещу Елена Йончева прерасна вчера в атака срещу министъра на културата Боил Банов. Депутатката от БСП разпространи аудио записи, които го уличават в корупция, а прокуратурата се задвижи със скорост, каквато рядко се наблюдава. Самият Банов заяви, че е готов да подаде оставка. Обобщение на събитията можете да прочетете тук.

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) тази сутрин осъмва с ново ръководство. Местата останаха вакантни след скандала с електронните винетки след Нова година. Сегашните началници обаче нямат никакъв опит, те са назначени само защото са от ГЕРБ, пише Медиапул. И втори жокер от статията: АПИ е тъкмо онази институция, която трябва да доизгради магистралите и да внедри тол-системата.

Междувременно, две парламентарни комисии ще поискат обяснения от ДАНС по въпроса с българското гражданство. Покрай случая с гражданството, предоставено на руския бизнесмен Сергей Адониев след негова присъда в САЩ, възникна въпросът дали ДАНС изобщо прави проверки на кандидатите за гражданство.

Науката на светло

Ровили ли сте по кофите? Ако не сте, да знаете, че някъде там, сред обелки и фасове, може да се е скрила и българската наука. Двама професори – Ивайло Дичев и Антоний Тодоров вчера обявиха, че започват да вадят на светло както нея, така и много други неща, смятани за част от боклука: грижата за тежко болните, гетата, паметниците, непотребните работници. Как ще го правят: всеки последен вторник на месеца ще четат открити лекции за широката публика в Конферентната зала на Софийския университет. Имат и други идеи. Най-подробно пише за тях в Медиапул.

Столичната община съобщи, че ще ремонтира рушаща се сграда в центъра, която е паметник на културата. Сградата е на столичната ул. „Пиротска“. Съобщението е разположено на видно място в повечето медии (например в „Дневник“), както и следва да се представя едно екзотично събитие.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG