Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мадуро е готов да свика избори, но парламентарни


Николас Мадуро отказва да назначи нови избори за президент, въпреки ултиматума на държави от ЕС
Николас Мадуро отказва да назначи нови избори за президент, въпреки ултиматума на държави от ЕС

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е готов да свика парламентарни избори в страната, предаде БТА.

„Вие искате избори? Вие искате предсрочни избори? Ще имаме парламентарни избори.“ заяви Мадуро по време на проправителствен митинг в чест на 20-годишнината от първото встъпване в длъжност на покойния президент Уго Чавес. Призивът бе окачатвен като провокация от страна на опозицията.

В неделя изтича даденият от Великобритания, Белгия, Герминия, Испания, Португалия, Холандия и Франция 8-дневен срок, в който Мадуро трябва да обяви насрочването на нови президентски избори. В случай, че той не направи това, седемте държави ще признаят за президент опозиционния лидер Хуан Гуайдо. Това вече сториха САЩ, Канада и няколко държави от Латинска Америка.

Позициите на Мадуро бяха допълнително разклатени, след като в събота бе разпространено видео, в което генерал Франсиско Янес от венецуелските ВВС се превърна в първият действащ генерал, който изрази подкрепа за Гуайдо. Николас Мадуро разчита на подкрепата на армията, след като в последните месеци страната е раздирана от протести, породени от тежката икономическа криза във Венецуела.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG