Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мадуро е готов да свика избори, но парламентарни


Николас Мадуро отказва да назначи нови избори за президент, въпреки ултиматума на държави от ЕС

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е готов да свика парламентарни избори в страната, предаде БТА.

„Вие искате избори? Вие искате предсрочни избори? Ще имаме парламентарни избори.“ заяви Мадуро по време на проправителствен митинг в чест на 20-годишнината от първото встъпване в длъжност на покойния президент Уго Чавес. Призивът бе окачатвен като провокация от страна на опозицията.

В неделя изтича даденият от Великобритания, Белгия, Герминия, Испания, Португалия, Холандия и Франция 8-дневен срок, в който Мадуро трябва да обяви насрочването на нови президентски избори. В случай, че той не направи това, седемте държави ще признаят за президент опозиционния лидер Хуан Гуайдо. Това вече сториха САЩ, Канада и няколко държави от Латинска Америка.

Позициите на Мадуро бяха допълнително разклатени, след като в събота бе разпространено видео, в което генерал Франсиско Янес от венецуелските ВВС се превърна в първият действащ генерал, който изрази подкрепа за Гуайдо. Николас Мадуро разчита на подкрепата на армията, след като в последните месеци страната е раздирана от протести, породени от тежката икономическа криза във Венецуела.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG