Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Агент на ГРУ в София, икономически ръст и пак ремонт. На “Графа”


Ремонтът на "Граф Игнатиев" пак започва
Ремонтът на "Граф Игнатиев" пак започва

Добро утро.

Руският агент Сергей Федотов, който е подозиран от властите във Великобритания, че е замесен в отравянето с "Новичок" в Солсбъри, е бил в България няколко пъти през 2015 година, потвърди Свободна Европа. Престоят му в България е бил непосредствено преди българският бизнесмен Емилиян Гебрев и неговият син да бъдат отровени с вещество, за което се предполата, че е близко до "Новичок".

Миналата година икономиката на България е нараснала с 3,2%, казва междинната зимна прогноза на Европейската комисия. Очакванията за 2019 и 2020 г. са за растеж от по 3,8%. В публикуваните числа има една окуражителна и една притеснителна новина. Първата е, че тази година се очертава да сме в Топ 5 на ЕС по растеж заедно с Румъния, Унгария, Полша и Латвия, както пише “Клуб Z”. От другата страна на монетата обаче е фактът, че има забавяне спрямо постигнатите 3,8% през 2017 г. и корекция надолу спрямо по-ранните прогнози, отбелязва “Дневник”.

Най-после

Домашното насилие в България вече е криминализирано. Страната ни отказа да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Покрай политическия шум и страха от “джендъра”, миналата година изпуснахме фокуса, затова сега наваксваме. И нещо важно - жертвите няма да имат право да оттеглят подадените искове за причинени телесни вреди. Сега твърде често тормозени и пребивани жени “размислят” след разговор вкъщи и оттеглят жалбите си.

Кой ще осъди себе си?

В парламента двете големи партии не били реагирали на репликата на шефа на правната комисия, че който е на власт, е нормално да не разследва себе си. Наблюдението е на Полина Паунова, гарнирано е с коментар.

Кореспондентът на Свободна Европа в Брюксел Рикард Йозвяк прогнозира, че Македония ще е последната страна, която се присъединява към НАТО. Поне в близко бъдеще. Има и още една прогноза, която много ще ви изненада.

А пък президентът Румен Радев сравни положението във Венецуела с това в България. И отново се изказа срещу европейската позиция в подкрепа на Хуан Гуайдо. По повод позицията на Радев, Тони Николов припомня в “Култура” как млади кадри от „Че Гевара“ четяха „Отворени писма до другаря Николас Мадуро“ край фонтана пред президентството.

И за десерт:

Отделете минута и половина, за да видите този видео репортаж. Боксовата легенда Руди Люберс, който преди години се изправи на ринга срещу самия Мохамед Али, днес живее като клошар, а камерата го намира близо до Слънчев бряг.

Преди две седмици ви препоръчах историята как разказ на българката Здравка Евтимова е попаднал в американски учебник. Сега Веселина Седларска разкрива в “Редута”, че новината не е съвсем новина, а учебникът не е съвсем учебник, само разказът и писателката са същите.

А на “Граф Игнатиев” в София ремонтът отново започна. Скоро може и да е #gotovo. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG