Връзки за достъпност

Извънредни новини

40 години държавни лъжи


Изтекла информация от министерството на правосъдието на Иран разкрива подробности за арести и смъртни наказания, изпълнявани от властите в Техеран в продължение на няколко десетилетия.

Поне 860 журналисти са били разследвани, арестувани, а в някои случаи и екзекутирани в Иран между 1979 и 2009 г. Това става ясно от доклад на “Репортери без граници”, който се основава на изтекла информация от файл на иранското министерсто на правосъдието. Подробностите около това разкритие стават ясни в навечерието на 40-та годишнина от ислямската революция. Досието, което досега е било конфиденциалено, представлява регистър на всички арести и смъртни наказания, изпълнявани от властите в Техеран в продължение на няколко десетилетия.

Изтекла инфрормация

“Всичко това се разгласява от хора, които искат международните институции да са наясно с ужасните злоупотреби, извършени от съдебните органи в тази държава”, отбелязват от правозащитната организация.

“Данни за иранското правосъдие” е дигитално досие, което съдържа приблизително 1,7 милиона протокола от съдебни процедури, засягащи хора от всички прослойки на иранското общество – мъже, жени, малолетни и непълнолетни, членове на религиозни и етнически малцинства, противници на режима и журналисти. Съдържанието на файла разкрива престъпления, извършени от режима в Иран, за които преди не е имало ясни доказателства и които властта е опитвала да скрие.

860 журналисти в затвора

След месеци обстойно изследване на изтеклата информацията “Репортери без граници” заключава, че поне 860 журналисти са били държани в затвор или арестувани за посочения период. За всеки отделен случай в регистъра са вписани имена, дата и място на раждане, пол и националност. Не липсват подробности за ареста, както и каква е присъдата. Професията на хората не се споменава в документите. Думата “журналист” въобще не присъства, което, според правозащитниците, дава възможност на властите да твърдят, че не са арестували представители на медиите. Обвиненията към журналистите са различни: “враг, имащ връзка с чужда страна, “извършващ шпионаж” или “антиправителствена пропаганда”. От доклада става ясно, че някои са били държани в изолация, без да имат право да говорят с адвокат или със семействата си. Други са били лишени от медицински грижи, а трети са били подлагани на мъчения.

Заличаване на следите

Случаят с редактора на едно от водещите ирански издания е показателен. Фардж Саркоши е бил отвлечен в момент, в който се качвал на самолет за Германия на 3 ноември 1996 година. По-късно, след международен натиск, властите орагнизират пресконференция на летището, на която се явява и самият журналист. Органите на реда тогава твърдят, че той се връщал от Туркменистан. Истината обаче била, че е прекарал два месеца в затвора.

Официален Техеран винаги е отричал да има нещо общо с убийството на Захра Каземи – журналистка с иранско-канадска националност. Тя е задържана през 2003 г., докато снимала семейства на задържани от режима. Била е пребита и по-късно умира от раните си. Докладът за смъртта, оповестен няколко дни след инцидента обаче не споменава причините за трагичната развръзка.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG