Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия иска САЩ да премахнат системата за противоракетна отбрана в Румъния


Базата в Девеслау се намира на 50 километра от границата с България и действа от 2016 г.
Базата в Девеслау се намира на 50 километра от границата с България и действа от 2016 г.

Русия поиска САЩ да премахнат системите си за противоракетна отбрана MK-41, разположени в Румъния. Само така може да гарантират, че изпълняват Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Миналата седмица първо Вашингтон, а после Москва се оттеглиха от споразумениеto, сключено през Студената война.

Условието на Русия е предадено на американския военен аташе. Системата за противовъздушна отбрана се намира в Девеселу, на 50 километра от границата с България. Тя е известна под името Aegis Ashore и работи от 2016 г. Румънският министър на отбраната Теодор Меланеску коментира, че системата се използва единствено с отбранителни цени.

САЩ се оттеглиха от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на 1 февруари. НАТО обяви подкрепа за решението на Вашингтон. Организацията смята производството на руската ракета 9M729 за нарушение на договора, защото е с обсег над допустимите 500 км.

Ден по-късно Русия също обяви, че няма да изпълнява договора. Владимир Путин заяви, че е започнала разработка на нови оръжия заради подобни действия от страна на САЩ. Вече се работи по създаването на хиперзвукова ракета със среден обсег и наземно базиране.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG