Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Вносна отрова, инспектор Стрезов и първият атлантик на републиката


Репродукция на картината на Виктор Васнецов "Вълшебното килимче"
Репродукция на картината на Виктор Васнецов "Вълшебното килимче"

Добро утро,

Основните теми на уикенда са в тази къса колонка:

- Цветанов

- Гебрев

- Венецуела

Но преди това нещо от тази нощ: републиканците и демократите отново не се разбраха за строителството на стената по границата между САЩ и Мексико. Ройтерс предупреждава, че е възможна нова парализа на правителството.

В България

Чудите ли се и вие какво му стана на Цветан Цветанов? Два дни поред говори като пръв атлантик на републиката. В събота каза, че „има информации“ за руска намеса в изборите на няколко държави и че освен това „съществува мнение, че дори Брекзит се е случил под такова влияние“. В неделя твърдостта на Цветанов еволюира от безадресното „има информации“ до „убеден съм“. Той каза, че е убеден, че Русия ще се опита да се намеси в изборите, които предстоят в България през 2019 г. Комарницки вече е изкоментирал каквото има за коментиране по този въпрос.

„Новичок“ и Венецуела – първи стъпки в България

Цветанов е фигурата, която излезе на авансцената на ГЕРБ, за да коментира отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и да увери, че в четвъртък парламентарна комисия ще изслуша службите по въпроса. Темата ще бъде актуална още дълго време, затова по изключение ще припомним най-важните публикации от предишните дни. Първата беше на „Капитал“ от преди две седмици и в нея пишеше, че през 2015 г. Гебрев е бил отровен с вещество от семейството на „Новичок“ – отровата, с която през 2018 г. беше поразен бившият руски разузнавач Скрипал в Солсбъри. Следващото откритие дойде от разследващия сайт „Белингкат“ – оказа се, че третият заподозрян за отравянето на Скрипал е бил в България точно преди отравянето на бизнесмена Гебрев. Според източници на Свободна Европа в българските служби, чуждестранни служби са се интересували от този негов престой. А Медиапул снощи разказа за публикацията на „Нюзуик“, която обобщава сюжета дотук.

Междвуременно, интересът на българите към Венецуела започна подозрително да се оправдава – особено откакто възникна твърдението, че хора на Мадуро са се опитали да прехвърлят пари на държавната петролна компания в България. Твърдението е на венецуелския председател на парламентарната финансова комисия. Външно министерство няма такава информация, съобщиха в неделя.

Няколко линка

Това, че Църквата се обяви в защита на шамарите и против правата на децата, е вдъхновило поне два гневни коментара – в събота излезе този на Любослава Русева в „Редута“, а в неделя – този на Силвия Недкова в „Площад Славейков“.

Помните кой е инспектор Стрезов, нали? Българският Шерлок Холмс, който решава загадка след загадка в списание „Космос“ още от 1968 г. Историите му за първи път излизат в книга, пише „Офнюз“.

Опасно мобилно приложение набира популярност сред деца и тийнейджъри, предупреждава вестник „Сега“, като цитира БНТ.

Ако пазарувате от dm, може да ви е интересно кой е създателят на тази верига дрогерии. Разказано е в Дойче веле.

Снощи в Берлин се състоя премиерата на „Мистър Джонс“, филм на Агнешка Холанд. Това е историята на британски репортер, който през 30-те години научава за Голодомора в Украйна. Описва го, но никой не му вярва.

На обяд вдигнете една чаша за Татяна Лолова, която в неделя навърши 85 години.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG