Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Репетиция за Скрипал и ясновидец на магистралата


Добро утро,

Най-важното накратко:

- Гебрев и Скрипал

- ГЕРБ

- Магистрала „Струма“

В отравянето на бизнесмена Гебрев може да има руска намеса, но отравянето не е станало точно с „Новичок“. До това изречение се свеждат събитията от вчерашния ден, в който правителство, служби, британски посланик и прокуратура взеха отношение по един случай, описан от медиите: че може да има връзка между отравянето на бившия руски разузнавач Скрипал в Солсбъри миналата година и отравянето на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев 3 години по-рано. Броим ли правилно? Новините са три: властите реагираха на сериозни публикации, признаха, че руска намеса в отравянето е възможна, но отхвърлиха веществото „Новичок“ като средство. Тук сме подбрали всички съществени новини и реакции по този случай, за да ги имате подръка, ако се загубите в детайлите му.

Пълното изявление на главния прокурор може да бъде видяно тук.

Отравянето на Гебрев е било репетиция за отравянето на Скрипал 3 години по-късно, пише в анализ на вестник „Сега“. В него пише и това: че „всички български институции“ са мълчали години наред по този случай и са проговорили чак когато чуждестранни медии са започнали да задават въпроси.

ГЕРБ, магистрала „Струма“, делото „Иванчева“

Вчера си говорихме, че Цветан Цветанов за един уикенд е заприличал на един образцов атлантик, който знае, че Кремъл готви хибридни атаки за изборите и възнамерява да отбранява държавата от тях. Ех, само да знаехме какво ще стане няколко часа по-късно... Руската политика в България стана основен сюжет на деня, и то не само заради въпроса с отровите. Вицепремиерът Томислав Дончев се присъедини към тезата на Цветанов, дори използва същия речник и същата прогноза. Да не би Кремъл да е уловил този нов вятър още преди да е задухал? Още на 6 февруари руският посланик е бил готов да отговаря на въпроси на български граждани във Фейсбук – инициативата приключи вчера и от нея се разбра, че според посланика Русия не се кани да напада никого, а президентът Радев няма руска заплата.

Има и други хора, които знаят за разни събития предварително. Би Ти Ви и Антикорупционният фонд пишат за това, като описват интересна картина: магистрала „Струма“ се строи преди да е приключил търга. Става дума за участъка Крупник-Кресна, който надали се работи от група доброволци. По-скоро става дума за компания, въоръжена с ясновидското знание, че именно тя ще спечели търга.

Председателят на ВКС Лозан Панов настоява да има наказания заради делото „Иванчева“. Вчера той предложи да започне дисциплинарно производство срещу ръководителя на Апелативния спецсъд Георги Ушев. По-подробно – в „Офнюз“.

Царските конюшни в София са били продадени на безценица от държавата на частна фирма, реши Софийският градски съд. В понеделник сделката беше обявена за нищожна. Ставаше дума за 7.3 декара в идеалния център, продадени за 658 870 лева. Сайтът „Де факто“ пресмята, че според различните пазарни оценки теренът струва между 18 и 25 милиона.

И няколко линка

Църквата, която наскоро се обяви против Националната стратегия за детето, се държи като четвъртия в коалицията на патриотите, пише Емилия Милчева в Дойче веле.

Китайски филм за трудовите лагери беше изтеглен от конкурсната програма на „Берлинале“, пише вестник „Сега“. През 2016 г. Китай прие закон за забрана на филми, които уронват престижа на страната.

Ако сте в София, днес е последният ден: спектакъл на Явор Гърдев в театър „София“. Става дума за „Драконът“ на Евгений Шварц, постановка на ДТ „Ст. Бъчваров“ – Варна. Играят от 16 и от 19 часа.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG