Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Побой посред бял ден и кавър версия на Uber


Kyrgyzstan - violence raping, generic
Kyrgyzstan - violence raping, generic

Добро утро,

Вижте само какви теми са ни застигнали като основни до този час:

  • Насилие над гей
  • Църквата
  • Ромите

Но да не изпускаме и другия дневен ред: отравянето на Гебрев. След като проговориха институциите, дойде ред на експертите и политиците. Според бившия военен министър Бойко Ноев все някой трябва да е помагал на предполагаемия руски отровител в България. Ноев се чуди кои са „българските ятаци“ и допуска, че те може да се прикриват зад една офшорна фирма на име „Виафот“ – компания, която се опитва да придобие русенския военен завод „Дунарит“. Наскоро сайтът „Бивол“ съобщи, че собственик на офшорната фирма е Александър Ангелов, един от адвокатите на Делян Пеевски.

Друг бивш министър на отбраната – Велизар Шаламанов – задава друг въпрос: колко е защитена България, ако такова отравяне може да се случи? Според него не е защитена – нито от хибридни атаки, нито от кибервойни.

Църквата, ромите, децата

Църквата не спира. След като защити шамарите за децата, обяви се срещу абортите и отхвърли сексуалното образование, сега дойде ред и на коментар по църковни въпроси. Видинският митрополит Даниил е дал интервю на РИА „Новости“, в което обявява за нарушение създаването на независима украинска църква.

Европейският парламент (ЕП) поиска по-сериозна борба с Красимир Каракачанов. Шегувам се. Искането на ЕП е за борба със съвсем друго нещо: с антиромските настроения в страните от ЕС. Но Каракачанов пък има срещуположни искания: казва, че ако не му приемат стратегията за ромите, ще подаде оставка. Стратегията беше за интеграция на това малцинство и Каракачанов смяташе да я постигне, като предложи на ромите безплатни аборти и като им забрани да се заселват на определени места.

Но най-политическата новина до този час си остава един юмрук в челюстта на Галя Петкова – млада жена, бита посред бял ден в центъра на София и наричана с хомофобски думи. Рядко научаваме за такива случаи, уточнява Ивайло Везенков. Хомофобските инциденти остават почти напълно недокладвани в България.

С други въпроси пък е точно обратното: кой ли не ги докладва, но тези, които трябва да действат, не реагират. Справка: официалните подслушвания със специални разузнавателни средства (СРС). Следователят Бойко Атанасов разказва пред Борис Митов как неправомерно са подслушвали и него, и малолетната му дъщеря, и как никой не се е заинтересувал от тази нередност.

И няколко линка

На шега или на истина, руската хибридна война стигна до софийските павета. Клуб Z пише за руски вариант на Uber, който необезпокояван работи в България, след като оригиналният Uber беше изгонен. Казва се Maxim Taxi.

Китай пусна западни журналисти до едни места, които нарича „Центрове за професионално обучение“. Твърди се, че хората отиват там доброволно, но се виждат вишки, укрепени стени, охрана. Това са лагерите днес.

Днес Уизеър няма да лети до Брюксел, защото там има стачка. Полетите са пренасрочени за 14 февруари.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG